Pasionații de jocurile online sunt victime sigure ale hackerilor. Experiment făcut de Poliția Română în comunitatea de gameri

Milioane de români, copii și adulți pasionați de jocuri pe calculator și nu numai fac greșeli care umplu conturile hackerilor. Și acum totul e dovedit de un experiment făcut de Poliția Română, care a colaborat inclusiv cu YouTuberi apreciați de tineri. Aproape 60% dintre cei vizați de experiment au picat în plasa întinsă de hackeri falși, de data aceasta. Într-o situație reală, oamenii riscă enorm. Pe lângă bani, atacatorii le descoperă identitatea și au acces la calculatoarele și telefoanele lor.

13 Octombrie 2023, 21:00 (actualizat 13 Octombrie 2023, 22:19) Știrile TVR |

În România sunt în jur de 10 miloane de oameni care se relaxează cu jocuri pe calculatoare sau telefoane. Folosesc aplicații online și așa ajung vulnerabili la anunțuri ce par reale dar, în realitate, sunt atacuri informatice.

Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a făcut un experiment în comunitatea de gameri. Timp în care a constatat că falșii hackeri au folosit imaginea unor YouTuberi, cunoscuți printre minori, pentru a propaga iluzia că pot obține vouchere de 1000 de lei și un premiu cu articole de gaming.

În doar 24 de ore, 3000 de jucători au fost păcăliți. Și erau victime ale atacatorilor informatici într-o situație reală.

Adriana Șerban, gamer: În cele 24 de ore am primit mesaje de la prieteni și de la oameni din comunitate și spuneau că ”mi-au spart contul” sau că ce se întâmplă dacă trebuie să dea click ca să câștige și alții premiul și mesaje pe Instagram că ”nu îmi vine să cred că m-ai păcălit”.

Specialiștii spun că atacurile reale care au grupruri țintă sunt pregătite în amănunt de hackeri. Și nu banii sunt întotdeauna câștigul așteptat de atacatori.

Cms-șef Sorin Stănică, specialist în prevenirea criminalităţii, IGPR: Sunt la modă jocurile multiplayer online și au și camere de chat, unde copiii pot interacționa, unele se pot duce la camere private și copiii pot deveni victime, de la cyberbullying până la infracțiuni mult mai grave, precum pornografia infantilă.

Un telefon sau un calculator lăsat pe mâna unui copil care vrea să se joace ne poate duce în situația de a pierde date importante.

Tudor Dăescu, co-organizator Bucharest Gaming Week: Există niște jocuri care sunt clone ale celor originale pe care ei deschid și au o satsfactie să apese tot felul de butoane. Dar automat apasă nu știi ce butoane care îți iau toată informația și pleacă.

Grav este că oamenii nu reclamă piederi de câteva zeci de euro, pentru că le consideră mici. Și tocmai pe asta mizează de multe ori și hackerii. Doar că, la un singur atac, ajung să numere câteva mii de păgubiți. Câștigul e de zeci de mii de euro.

Source

Distribuie știrea