Pentagon: Ucraineni au fost “trimişi împotriva voinţei lor în Rusia”

John Kirby, secretar de presă Pentagon / FOTO: https://twitter.com/PentagonPresSec

Nu avem date, dar am văzut semne arătând că ucraineni sunt duşi din Ucraina în Rusia“, a spus John Kirby, întrebat în cursul unui briefing de presă despre afirmaţiile guvernului ucrainean potrivit cărora 1,2 milioane de persoane ar fi fost astfel deportate în Rusia şi plasate în lagăre.

Nu ştiu câte lagăre sunt ori cum arată“, a adăugat purtătorul de cuvânt. “Dar avem informaţii că ucraineni sunt trimişi împotriva voinţei lor în Rusia“, a mai spus el.

Comportamentul Rusiei este “inadmisibil” şi “nu este cel al unei puteri responsabile”, a adăugat John Kirby, estimând că preşedintele rus Vladimir Putin “pur şi simplu nu acceptă şi nu respectă suveranitatea Ucrainei”.

Potrivit unei responsabile a guvernului ucrainean, Liudmila Denisova, citată de centrul oficial de comunicaţii Spravdi, “mai mult de 1,19 milioane de cetăţeni de-ai noştri, inclusiv peste 200.000 de copii, au fost deportaţi în Federaţia Rusă“.

Abţinându-se să califice aceste deportări drept epurare etnică, el a vorbit, totuşi, despre “brutalitatea rusă” în conflictul actual.

“Sunt 75 de zile de când Rusia brutalizează Ucraina şi poporul ucrainean”, a afirmat el. “Şi de fiecare dată când crezi că nu pot cădea mai jos, ei demonstrează că te înşeli“, a ţinut să adauge purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Source