Război în Ucraina: Rusia încearcă să ia cu asalt uzina Azovstal, spune Kievul; SUA plănuiesc un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Declarații la Casa Albă

ACTUALIZARE 06.45 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut comunității internaționale să ia măsuri imediate pentru a pune capăt blocadei ruse asupra porturilor țării sale, pentru a permite transporturile de grâu și pentru a preveni o criză alimentară globală.

”Principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, Odesa, pentru exportul de produse agricole, a fost lovit luni de rachete. Pentru prima dată în decenii, activitatea obișnuită a flotei comerciale a fost perturbată, operațiunile în portul din Odesa sunt blocate . Probabil că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Odesa după al Doilea Război Mondial. Activitățile maritime în port sunt blocate de Rusia, iar acest lucru afectează nu numai Ucraina.”, a spus Volodimir Zelenski.

Fără exporturile noastre agricole, zeci de țări din diferite părți ale lumii sunt deja în pragul penuriei de alimente. Și în timp, situația poate deveni de-a dreptul teribilă.

Casa Albă îl acuză pe Vladimir Putin de faptul că a falsificat istoria în discursul de Ziua Victoriei

Casa Albă a respins ideile din discursul lui Vladimir Putin susținut de „Ziua Victoriei” calificându-l drept drept „istorie revizionistă” și a precizat că sugestia președintelui rus că agresiunea occidentală a dus la războiul din Ucraina este „în mod evident absurdă”.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus că discursul lui Putin a fost „o istorie revizionistă care a luat forma dezinformarii”.

Psaki a spus că 9 mai ar trebui să fie „despre sărbătorirea păcii și unității în Europa și a înfrângerii naziștilor în al Doilea Război Mondial”, dar, în schimb, „Putin distorsionează istoria” pentru a-și justifica războiul neprovocat și nejustificat.

Source