În ultimele zile, în România, peste 20 de vieţi au fost salvate prin prelevarea de organe de la o persoană aflată în moarte cerebrală. A fost un maraton de prelevări şi operaţii de transplant din Iaşi, până la Oradea. Dovada că donarea înseamnă viaţă. Iar, uneori, și noroc.
Din 2019, Cătălin Cucoranu suferă de o boală renală cronică. De 4 luni, era dependent de dializă, iar şansa lui la viaţa pe care şi-o doreşte a venit chiar de la soţia lui. Sunt foarte rare cazurile în care două persoane, neînrudite prin sânge, sunt compatibile.
În ultimele 11 zile au primit un organ de la persoane aflate în moarte cerebrală. Şapte familii din Bucureşti, Bacău, Iaşi, Suceava, Oradea şi Satu Mare au înţeles că durerea lor poate fi transformată în lacrimi de fericire, după ce au fost de acord cu prelevarea organelor celor dragi aflaţi în moarte cerebrală.
La Iaşi, de exemplu, decizia familiei unei tinere de 23 de ani însărcinată în 10 săptămâni a salvat cinci adulţi şi un copil.
Doar la Centrul de Transplant Renal din Iași au fost făcute 11 operații. 10 dintre ele au fost de la donator în moarte cerebrală.
În ultimele 24 de ore au fost trei prelevări de organe de la Suceava, Oradea şi Satu Mare. S-au prelevat rinichi, ficat, dar şi cornee.
Guenadiy Vatachki, director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant: „La Oradea a avut loc o prelevare la un pacient de 71 de ani, cetăţean olandez, care a fost misionar creştin. El era aici tocmai cu acest scop şi îşi exprimase din timpul vieţii dorinţa de a dona organele atunci, dacă s-ar ajunge la acest lucru. Și a venit sora lui special din Australia pentru a semna acordul de donare. E o poveste, într-adevăr, emoţionantă.”
A fost o muncă de echipă, în toate aceste zile, spun cei implicaţi în aceste operaţii. Nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi putut să străbată ţara cu elicopterul sau cu aeronavele DSU, pentru ca organele să ajungă cât mai repede în sala de operaţie pentru a fi transplantate.
Dar totul a depins de deciziile celor care au înţeles că pot salva mai multe vieţi.
Guenadyi Vatachki: „Donarea de viaţă către un seamăn este poate cel mai de preţios dar pe care îl poate dărui un om.”
Pe listele de aşteptare pentru un transplant renal la finalul anului trecut erau 4324 de persoane. 410 persoane aşteptau un transplant hepatic, și 25 unul de cord.