Politico: Putin se confruntă cu o înfrângere în războiul gazelor cu Europa

16 Februarie 2023, 13:46 (actualizat 16 Februarie 2023, 14:33) Știrile TVR |

Vladimir Putin / FOTO: shutterstock.com

Mai sunt și alte vești proaste pentru Vladimir Putin. Europa este pe cale să treacă iarna cu instalațiile sale vitale de stocare a gazelor mai mult de jumătate pline, potrivit unei noi evaluări a Comisiei Europene consultate de POLITICO.

Aceasta înseamnă că, în ciuda eforturilor liderului rus de a face Europa să înghețe prin tăierea aprovizionării cu gaze, economiile UE vor supraviețui celor mai reci luni fără daune grave – și se pare că vor începe iarna viitoare într-o poziție puternică pentru a face același lucru.

În urmă cu câteva luni, existau temeri legate de penuria de energie din această iarnă, cauzată de întreruperea aprovizionării cu gazoducte rusești.

Însă o combinație de vreme blândă, creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) și o scădere mare a consumului de gaze înseamnă că, potrivit analizei Comisiei, peste 50 de miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze ar trebui să rămână în depozite până la sfârșitul lunii martie.

Un oficial de rang înalt al Comisiei Europene a atribuit succesul Europei în ceea ce privește asigurarea aprovizionării cu gaze naturale unei combinații de planificare și noroc.

„O bună parte a succesului se datorează condițiilor meteorologice neobișnuit de blânde și faptului că China a ieșit de pe piață [din cauza restricțiilor COVID]”, a declarat oficialul. „Dar reducerea cererii, politica de stocare și lucrările de infrastructură au ajutat semnificativ”.

Încheierea sezonului de încălzire de iarnă cu rezerve atât de sănătoase – peste 50 % din capacitatea totală de stocare de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi a UE – înlătură orice temeri persistente privind o penurie de gaze pe termen scurt. De asemenea, acest lucru atenuează îngrijorările legate de securitatea energetică a Europei pentru iarna viitoare.

Cifrele pozitive stau la baza perspectivelor mai optimiste prezentate de liderii UE în ultimele zile, comisarul pentru energie, Kadri Simson, declarând marți că Europa a „câștigat prima bătălie” din „războiul energetic” cu Rusia.

Instalațiile de stocare din UE – vitale și pentru aprovizionarea cu gaze pe timp de iarnă în Marea Britanie, unde opțiunile de stocare sunt limitate – au încheiat iarna trecută cu un grad de umplere de doar aproximativ 20%. Bruxelles-ul a cerut ca acestea să fie completate până la 80% înainte de această iarnă, ceea ce a necesitat o serie de achiziții extrem de costisitoare de GNL de către cumpărătorii europeni, pentru a înlocui volumele de gaz pierdute din conductele rusești.

Prețul cu ridicata al gazului a crescut la niveluri record în timpul sezonului de umplere a depozitelor – atingând un vârf de peste 335 de euro pe megawatt/oră în luna august – cu efecte negative asupra facturilor consumatorilor casnici, asupra costurilor energetice ale întreprinderilor și asupra competitivității industriale a Europei.

De atunci, prețul gazelor a scăzut la puțin peste 50 EUR/Mwh, pe fondul diminuării îngrijorărilor legate de aprovizionare. UE are un nou obiectiv de a umple din nou 90% din depozitele de gaze până în noiembrie 2023 – un efort care va necesita acum mai puține achiziții de GNL pe piața internațională decât ar fi putut fi făcut dacă rezervele ar fi fost mai grav epuizate.

„Nivelul ridicat preconizat al depozitelor de peste 50 % [la] sfârșitul acestui sezon de iarnă va fi un punct de plecare puternic pentru 2023/24, cu mai puțin de 40 % de umplut (față de punctul de plecare dificil de aproximativ 20 % în depozite la sfârșitul sezonului de iarnă din 2022)”, se arată în evaluarea Comisiei.

Analiștii de la grupul de reflecție Independent Commodity Intelligence Services au declarat săptămâna aceasta că reumplerea depozitelor în acest an ar putea fi în continuare „o provocare la fel de dificilă ca anul trecut”, dar au prezis că UE are acum „o capacitate de import mai mult decât suficientă pentru a face față provocării”.

În întreaga UE, au fost înființate cinci noi terminale plutitoare de GNL – în Olanda, Grecia, Finlanda și două în Germania – care oferă o capacitate suplimentară de import de 30 de miliarde de metri cubi de gaz, iar altele urmează să fie puse în funcțiune în acest an și anul viitor.

Cu toate acestea, capacitatea UE de a umple stocurile până la noul obiectiv de 90% înainte de iarna viitoare va depinde probabil de reducerea continuă a consumului de gaz.

Bruxelles a stabilit pentru statele membre un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15% începând cu luna august a anului trecut. Cererea de gaze a scăzut de fapt cu peste 20% între august și decembrie, potrivit celor mai recente date ale Comisiei, în parte datorită măsurilor de eficiență, dar și ca urmare a faptului că consumatorii au reacționat la prețurile mult mai mari folosind mai puțină energie.

Este posibil ca obiectivul de 15% să trebuiască să fie prelungit dincolo de data de expirare a acestuia, 31 martie, pentru a evita ca cererea de gaze să se relanseze odată cu scăderea prețurilor. Miniștrii energiei din UE vor discuta această problemă în cadrul a două reuniuni viitoare, în februarie și martie.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea