Diplome de bacalaureat falsificate grosolan au fost descoperite în dosarele unor șoferi profesioniști. Polițiștii au mers pe fir și au dat peste o mică industrie de fabricare de astfel de documente în care ar putea fi implicați și funcționari ai statului. În Parlament a fost depus un proiect de lege care prevede sancțiuni mai mari pentru cei prinși cu diplome false și chiar restituirea banilor câștigați în baza acestora.
Autoritatea Rutieră Română a primit mai multe dosare de la șoferi profesioniști care vor să obțină atestatul de manager de flotă. La verificarea documentelor s-au descoperit peste 10 diplome de bacalaureat false ori falsificate.
Două erau pe numele unor colegi care nu sunt din orașele de pe diplome. Un alt candidat a depus diploma de absolvent al unui colegiu din Târgoviște care nici nu există.
Polițiștii au început ancheta și au făcut percheziții la sediul unei firme care organizează cursuri de calificare pentru șoferi.
Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt Poliţia Română: În urma celor 12 percheziții în București și în țară, au fost ridicate mai multe documente și instrumente despre care există bănuiala că au fost folosite pentru falsificarea diplomelor de bacalaureat.
Anchetatorii au indicii și despre atelierul în care se falsificau documente. Acum sunt căutați cei care s-ar fi putut angaja cu acte ilegale.
Specialiștii cred că trebuie verificate atent și firmele care organizează cursuri de calificare sau atestare profesională.
Mihai Zlat, vicepreşedinte SNPPC: Nu ne uimește că avem un nou dosar, ci că avem atât de puține dosare prin care sunt depistate persoane care faslifică documente. Sunt foarte documente eliberate de fime private și care ar trebui verificate mai mult de autoritățile care le coordonează. Din lipsă de personal și de timp nu se fac verificări la virgulă și atât de mult pe cât ar trebui.
Măsuri drastice propuse printr-un proiect de lege
Un proiect de lege depus deja în Parlament prevede măsuri drastice pentru cei prinși că au obținut locuri de muncă în baza unor documente false.
Marius Popescu, jurnalist TVR: Autorii proiectului legislativ propun ca cei care au fost descoperiți că au folosit diplome false de balaureat, de licență, de masterat și astfel au reușit să se angajeze, să dea banii înapoi, toți acei bani pe care i-au încasat ca salarii, ani la rând.
Anchetatorii spun că pe diplomele false descoperite apar și licee reale. Secretariatele acestora au transmis că persoanele vizate de anchetă nu le-au trecut măcar pragul.
Potrivit unor surse, în rețeaua diplomelor false ar fi implicați funcționari ai statului.