Prea multe farmacii la oraș, prea puține la țară. O lege care pune condiții noi este în Parlament

Legea ar putea fi modificată astfel încât acestea să fie înființate în funcție de distanța dintre ele și de numărul locuitorilor pe care îi pot deservi. Propunerea e vazută bine de farmacistii independenți. Dar asociația marilor lanțuri de farmacii consideră că schimbările ar duce la creşterea preţurilor.

Locuitorii satelor din Teleorman se descurcă greu, atunci când vine vorba despre medicamente. În cazul unei urgențe, însă, oamenii de la țară, în special cei în vârstă, cer ajutor de la vecinii care au drum la Alexandria.

În Neamţ, în fiecare comună sunt una, două sau chiar mai multe farmacii. Mai dificil este pentru locuitorii din satele aflate la depărtare de centrul comunei, însă oamenii s-au obișnuit.

Statisticile oficiale arată că în 2020 în România erau puțin peste 9.800 de farmacii. Majoritatea, la oraș. O propunere de modificare a actualei legi prevede modul în care vor fi înfiinţate farmaciile în viitor.

Cel puțin 250 de metri ar urma să fie distanța dintre două farmacii din București. În alte orașe sau în mediul rural, distanța ar urma să fie de 500 de metri.

Farmacistii independenţi consideră că modificările propuse sunt în beneficiul pacienţilor.

MAGDA VIHOCENCO, farmacist independent: Pacientul nu ar mai circula din farmacie în farmacie și ar considera că farmacia este un butic sau un magazin. Sunt foarte multe farmacii localizate într-o zonă cu vad comercial. Sunt blocuri întregi care nu sunt deservite de nicio farmacie, iar zece intersecții mai încolo sunt 8 farmacii una lângă alta.

Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România, ce reprezintă peste 1.500 de farmacii de la noi din ţară, consideră că modificările propuse sunt excesive. Într-un răspuns pentru Știrile TVR, asociația precizează că forma actuală ar reduce numărul de farmacii de pe piaţă, ducând astfel la monopoluri locale.

„ADRFR consideră că prin introducerea unor astfel de bariere la intrarea pe piață se va reduce numărul de agenți economici activi pe piață şi, în consecinţă, oferta. Astfel, sunt sporite șansele creării unor monopoluri locale care ar putea duce la creșteri de prețuri”.

Piața se reglează singură, este de părere analistul economic Adrian Negrescu.

Adrian Negrescu, analist economic: Din păcate, în România, în momentul de faţă, farmaciile au o gamă redusă de produse farmaceutice, nu reușesc toate să acopere necesitățile clienților, motiv pentru care, cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine. Pot să fie și 100 de farmacii pe metru pătrat, dacă toate sunt profitabile.

Modificările legislative au fost respinse de Senat şi urmează fi discutate în Camera Deputaţilor, for decizional.

Distribuie știrea