CSM: O persoană condamnată şi reabilitată poate ocupa un post în magistratură. Noua legislație apără demnitatea persoanei

CSM a validat lista viitorilor magistraţi care include persoane condamnate penal, însă reabilitate judecătoresc. Pe lista viitorilor magistrați sunt și persoane cu legături politice, precum o consilieră a ministrului Justiției și fratele unui viceprimar PNL. În ultimele luni, CSM a organizat un concurs de intrare în magistratură pentru juriștii care au cel puțin 5 ani vechime.

Printre viitorii magistraţi se numără și persoane care au fost anchetate sau chiar condamnate penal. De exemplu, o grefieră din Galați a fost condamnată în 2015 la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, potrivit informațiilor publice ale instanțelor de judecată. Între timp, a fost reabilitată, iar cazierul judiciar i-a fost șters. Acum va fi magistrat la Judecătoria Galați.

O avocată din București a fost condamnată în urmă cu 7 ani pentru fals și uz de fals. Instanța i-a arătat clemență și a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei, după cum reiese tot din informații publice. Acum, ea va fi judecătoare la Liești, în județul Galați.

În urmă cu câțiva ani, un avocat din Craiova a fost inculpat pentru că și-ar fi lovit și hărțuit iubita. Femeia și-a retras plângerea și avocatul a scăpat de dosar. În timpul concursului de intrare în magistratură, femeia a trimis o sesizare către CSM în care susține că fostul iubit nu e potrivit pentru funcția de magistrat pentru că ar fi o persoană violentă și abuzivă. Dar avocatul a trecut testele CSM și va fi procuror la Slatina.

CSM a validat rezultatele concursului și a transmis că noua legislație, impusă de Curtea Constituțională apără demnitatea persoanei și nu mai permite consecințe nelimitate în timp asupra celor care au greșit contravențional, disciplinar sau chiar penal. Mai ales dacă a intervenit reabilitarea judecătorească.

Ministrul Justiției va discuta cu CSM despre astfel de situații.

Pe lista viitorilor magistrați sunt însă și persoane cu legături politice precum chiar avocată conslieră a ministrului Justiției șI un polițist, fratele viceprimarului PNL din Târgu Jiu.

Distribuie știrea