Președintele ANAF: A început o misiune de asistenţă tehnică din partea FMI, care are ca scop îmbunătăţirea conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari

Fondului Monetar Internaţional a început luni o misiune de asistenţă tehnică pentru îmbunătăţirea conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari. Anunțul a foast făcut vineri, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

11 Noiembrie 2022, 16:20 (actualizat 11 Noiembrie 2022, 16:30) Știrile TVR |

Bani

“Luni, în 7, a început o misiune de asistenţă tehnică din partea Fondului Monetar Internaţional, care are ca scop îmbunătăţirea conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari. Este finanţată integral de către Fond. Practic, nu ne costă niciun leu această misiune. Participă la ea doi experţi reprezentând Fiscul din două ţări care au administrare fiscală foarte performantă, respectiv Statele Unite ale Americii şi Australia. Misiunea se desfăşoară până în data de 18 noiembrie şi vrem ca prin această misiune să facem un schimb de bune practici şi să învăţăm de la colegii noştri de la Fiscul din cele două state. Se organizează ateliere de lucru în care colegii noştri din acest domeniu discută speţe, văd cum interpretează dumnealor problemele cu care ne lovim noi în România. Şi de asemenea o să avem un raport final în data de 18, prin care vom vedea cum vom modifica, dacă e nevoie legislaţia, proceduri care există în România astăzi pentru a reuşi să facem o administrare cât mai performantă acestor persoane fizice cu averi mari”, a spus Heiuş.

Președintele ANAF a menţionat că misiunea a fost stabilită în urmă cu un an şi jumătate.

ANAF supraveghează 300 de persoane cu averi mari. Lucian Ovidiu Heiuş susţine că persoanele fizice cu averi mari în majoritate îşi plătesc impozitele şi taxele, iar gradul de conformare este unul ridicat.

De asemenea, preşedintele ANAF a prezentat în conferinţă rezultatele controalelor la persoanele fizice la care s-a constatat o discrepanţă între veniturile declarate şi veniturile estimate. Astfel, în luna octombrie, instituţia a constatat venituri suplimentare de 30,7 milioane de lei, iar creanţele fiscale aferente acestor venituri suplimentare sunt în valoare de 5,9 milioane de lei.

Lucian Ovidiu Heiuş a prezentat un Top 3 al persoanelor din luna octombrie, pe primul loc fiind o persoană fizică din judeţul Bihor, cu un venit suplimentar de 12,5 milioane de lei, pe locul II o persoană fizică din judeţul Satu Mare – o diferenţă de 7,9 milioane de lei, şi pe locul III o persoană fizică din Bucureşti, sectorul I, cu o diferenţă de 7,2 milioane de lei.

Source