Preşedintele Iohannis, discuţii cu Joe Biden despre candidatura la şefia NATO: Împreună am decis să continuăm dialogul

La discuțiile din Biroul Oval cu Joe Biden, președintele Klaus Iohannis a spus că a abordat și problema susținerii candidaturii sale la șefia NATO. Și a adăugat că unitatea Alianței se întărește în condițiile existenței unei competiții. La finalul întrevederii, președintele României a susținut o declarație de presă și a răspuns la întrebările jurnaliștilor.

Klaus Iohannis, președintele României: Și acest punct a fost atins în discuția noastră tête-à-tête. Împreună am decis să continuăm dialogul. Cred că este foarte bine să existe două candidature, există doi candidate care, în general, sunt considerați acceptabili amândoi, pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice. Și, până la urmă, unul dintre cei doi candidați probabil va fi ales următorul secretar general. Important este să nu amestecăm lucrurile. Au fost unii care au spus că, dacă sunt doi candidați, se rupe unitatea Alianței. Nici vorbă de așa ceva. Alianța este puternică. Mergem mai departe. Dar este bine să fie doi candidați, pentru că atunci există posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri și există, evident, șansa să facem lucrurile să meargă mai bine.

Citește și: Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de președintele Joe Biden. Convorbiri în Biroul Oval

Vizita coincide și cu un moment aniversar pentru România, s-au împlinit 20 de ani de când a devenit stat membru al NATO, a spus Klaus Iohannis în declarația de presă. Am discutat cu președintele Biden despre parteneritatul strategic dintre țările noastre, cum îl putem face mai puternic și cum îl putem aprofunda, astfel încât să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm în acest context global extrem de complicat. I-am mulțumit Președintelui Biden pentru contribuția substanțială a Statelor Unite la asigurarea securității României și a întregului Flanc Estic și, totodată, la recunoașterea rolului strategic al Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre, într-un număr sporit, reprezintă un factor de siguranță și stabilitate, nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune, a subliniat președintele României.

Distribuie știrea