Preşedintele Klaus Iohannis, în vizită oficială în Lituania. Are întâlniri cu omologul său Gitanas Nauseda și cu președintele parlamentului lituanian

Președintele Klaus Iohannis își continua turneul în ţările baltice. După Letonia, astăzi este în Lituania. Vizita oficială la Vilnius cuprinde o serie de consultări politice cu președintele țării și cu cel al parlamentului lituanian. Despre implicațiile acestor vizite a transmis Ramona Avramescu, trimisul special al TVR.

24 Noiembrie 2022, 11:05 (actualizat 24 Noiembrie 2022, 12:57) Știrile TVR |

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început, joi, vizita oficială în Lituania, el fiind primit la Palatul prezidenţial din Vilnius de omologul lituanian, Gitanas Nauseda. Este o vizită oficială programată de multă vreme și nu este prima dată când aceștia se întâlnesc în acest an.

Războiului din Ucraina este principala temă a discuțiilor. Potrivit Ramonei Avramescu, efectele conflictului se simt mai ales în plan energetic în Lituania. Sunt minus 6 grade la Vilnius, iar în instituții, în hoteluri, magazine temperaturile sunt modeste, deorece în Lituania este o lege care obligă populația să facă economie la consumul de energie, pentru a se asigura că țara rămâne independentă energetic de Rusia.

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni și cu preşedintele Parlamentului Viktorija Cmilyte-Nielsen și va depune o coroană de flori la un memorial dedicat lituanienilor care au ținut piept rușilor în 1990 pentru îndependența lor.

Vineri, în a doua zi a vizitei în Lituania, şeful statului va participa la simpozionul „The Idea of Europe”, organizat la Kaunas de Universitatea Vytautas Magnus, unde va susţine o alocuţiune în cadrul panelului prezidenţial.

De asemenea, preşedintele Iohannis va lua parte, împreună cu omologii din Lituania, Letonia şi Polonia, la un summit dedicat întăririi Flancului estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova şi promovării memoriei europene, cu accent pe combaterea dezinformării şi a tentativelor de rescriere a istoriei.

Miercuri, şeful statului a efectuat o vizită oficială în Letonia, unde a avut covorbiri cu preşedintele Egils Levits. Iohannis s-a întâlnit şi cu prim-ministrul Krisjanis Karins şi cu preşedintele Parlamentului Edvards Smiltens.

Administraţia Prezidenţială a informat că pe agenda convorbirilor preşedintelui Iohannis cu omologii leton şi lituanian, precum şi cu ceilalţi înalţi oficiali, se vor afla consolidarea relaţiilor bilaterale, inclusiv a cooperării economice şi sectoriale, agenda europeană şi internaţională.

Source

Distribuie știrea