Ungaria va acorda ajutor financiar Ucrainei în valoare de 187 de milioane de dolari

Ungaria va oferi Ucrainei un ajutor financiar de 187 de milioane de euro. Suma reprezintă contribuția la un pachet de sprijin al UE, în valoare de 18 miliarde de euro, stabilit pentru 2023, potrivit unui decret guvernamental publicat miercuri seara, notează Reuters.

24 Noiembrie 2022, 10:40 (actualizat 24 Noiembrie 2022, 10:42) Știrile TVR |

Viktor Orban / Facebook

Guvernul premierului Viktor Orban a precizat că Ungaria este dispusă să-și plătească partea de sprijin pentru Ucraina, dar ar prefera să o facă bilateral, nu prin împrumutul comun al UE.

„Guvernul continuă să ia parte la sprijinul financiar pentru Ucraina cuprinsă de război”, se menționează în decret.

„Așa că îi cere ministrului de finanțe să se asigure că va furniza cele 187 de milioane de euro, care ar fi cota Ungariei din împrumutul de 18 miliarde de euro”, se mai arată în document.

Decretul, semnat de Orban, mai spune că ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto ar trebui să înceapă discuții cu Ucraina pentru a elabora un acord necesar pentru asistența financiară.

Pentru a asigura fondurile pentru aceste împrumuturile, pe care Ucraina va trebui să le ramburseze în 35 de ani, Comisia Europeană s-ar împrumuta pe piețele de capital.

Propunerile pentru pachetul de sprijin vor trebui aprobate de Parlamentul European și de cele 27 de state membre ale UE.

Source

Leave a Comment