Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, s-a declarat „foarte optimist” că se va evita blocarea activității Congresului până la termenul limită de vineri, transmite The Hill. Declarația a fost făcută la Casa Albă, după o întâlnire cu președintele Joe Biden și cu alți lideri ai Congresului.
„Am lucrat cu bună credință, contracronometru, în fiecare zi din ultimele luni și săptămâni, contracronometru în ultimele zile, pentru a face treabă. Suntem foarte optimiști”, a declarat Mike Johnson de pe peluza Casei Albe.
„Credem că putem ajunge la o înțelegere pe temele noastre și că putem preveni un blocaj guvernamental, iar aceasta este prima noastră responsabilitate”, a adăugat el.
La întâlnirea de la Casa Albă au mai participat: din partea Camerei Reprezentanţilor, democratul Hakeem Jeffries, iar din partea Senatului, democratul Chuck Schumer şi republicanul Mitch McConnell.
Perspectiva pozitivă vine cu 3 zile înainte de termenul limită de vineri, pentru finanțarea parțială a guvernului, când 4 dintre cele 12 proiecte de lege anuale de cheltuieli trebuie să fie depuse. În lipsa unei acțiuni a Congresului, mai multe programe și agenții vor fi închise.
Cele 8 proiecte de lege rămase vor expira la 8 martie.
Liderii Congresului sperau să prezinte măsurile de compromis privind cheltuielile în weekend, dar liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a informat membrii, printr-o scrisoare, că negociatorii nu au ajuns încă la un acord în privința legislației.
Schumer a dat vina pe republicanii din Camera Reprezentanților pentru această întârziere – „este clar acum că republicanii din Camera Reprezentanților au nevoie de mai mult timp pentru a se aduna” – în timp ce Johnson a spus că întârzierea a fost cauzată de „noile cerințe ale democraților”.
Lipsa unui progres substanțial, cu câteva zile înainte de termenul limită, alimentează discuțiile potrivit cărora va fi nevoie de un alt proiect de lege, provizoriu, pe termen scurt, pentru a menține lumina aprinsă și pentru a le oferi negociatorilor mai mult timp să-și rezolve divergențele.
Rușii avansează pe frontul din Ucraina
Cu ajutorul american blocat de pretențiile republicanilor privind imigrația ilegală, astăzi, armata ucraineană a anunțat retragerea din două sate din apropiere de Avdiivka – Severne şi Stepove.
Noaptea trecută s-au dat „lupte crâncene pentru Severne”, care au provocat „pierderi grele” în rândul trupelor ruse, potrivit Kievului.
Luni, trupele s-au retras dintr-un alt sat din acelaşi sector al frontului, Lastocikine, pentru a-şi „organiza apărarea”.
Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina, a precizat Casa Albă, după sugestia lui Emmanuel Macron
Statele Unite nu vor trimite trupe combatante în Ucraina, a precizat marţi Casa Albă, în contextul în care, ieri, preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat o posibilă desfăşurare de trupe terestre străine în sprijinul armatei ucrainene în războiul cu Rusia.
„Lupte violente” se dau în apropiere de Ceasiv Iar, oraş-cheie de lângă Bahmut, spre care armata rusă „încearcă activ să avanseze”.
Serghei Șoigu a anunțat astăzi, la o întâlnire cu subordonații săi, că armata rusă a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean, de la începutul anului.
Ucrainenii au pierdut primul tanc Abrams. Israelul trimite Kievului sisteme de avertizare pentru atacuri aeriene
În cea de a 734 zi de război în Ucraina, rușii au recâștigat inițiativa pe câmpul de lupta. Armata lui Volodimir Zelenski a pierdut primul tanc american Abrams în regiunea Avdiivka. La reuniunea aliaților Ucrainei de la Paris, președintele Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea trimiterii de trupe în țara cotropită de ruși. Kremlinul spune că asta ar însemna război între Rusia și NATO. Casa Albă și NATO au anunțat că nu au astfel de intenții.