Vești proaste pentru românii care vor să construiască o casă sau să învestească în imobiliare. Prețurile terenurilor au crescut, în medie, cu 10% de la începutul pandemiei, arată un studiu. Și cum cererea este tot mai mare, agenții imobiliari estimează o nouă scumpire în a doua parte a anului.
Zona orașului Otopeni a devenit tot mai căutată mai ales de bucureștenii care au vrut să se mute de la bloc, la casă. Numărul celor care au cumpărat terenuri a crescut continuu, în ultimii ani.
Dar odată cu cererea mai mare de terenuri, cresc și prețurile. Metrul pătrat s-a scumpit cel mai mult după apariția pandemiei, spun agenții imobiliari.
Și în tară, terenurile din zonele metropolitane s-au scumpit continuu de la începutul crizei sanitare, arată un studiu. Cele mai mari prețuri sunt în vecinătatea Bucureștiului și a orașelor din Ardeal. Specialiștii se așteaptă la noi scumpiri în perioada următoare.
Expert imobiliar terenuri, Ionuț Stan: Noi estimăm o creștere cu 10% în ultimul an de zile, creștere datorată în principal odată ratei inflației (…) dar și mai ales cererii pentru produs final. Clienții și-au dat seama că nevoia de (…) locuințe de calitate este din ce în ce mai importantă, au și economisit în pandemie (…) Sistemul bancar a sprijinit achizițiile de locuințe.
Achizițiile persoanelor fizice au ca scop final mai ales construirea de case și mai puțin investițiile speculative. Cele mai căutate sunt terenurile cu acces la utilități și drum de acces.
Nu doar scumpirea terenurilor este o problemă pentru cei care vor să construiască o casă. Ci și prețurile tot mai mari ale materialelor de construcții. De exemplu, pentru oțel beton plătim acum mai mult chiar și cu 30% față de începutul anului. Iar pentru polistiren și balast chair și cu 50%, arată statisticile din piață.
Pentru Telejurnal, Cătălin Deacu și Cristian Pușcaș.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă