Primele surprize la europarlamentare. Blocaj în coaliție chiar în momentul finalizării listei comune a candidaților

Blocaj în coaliție chiar în momentul finalizării listei comune a candidaților pentru alegerile europarlamentare din iunie. Candidatul independent, Ramona Chiriac, susținută de PSD și PNL pentru prima poziție pe lista s-a retras, oficial, din motive personale. Liberalii au părut luați prin surprindere și au cerut timp să analizeze situația. În schimb, social-democrații susțin că ambele partide au lideri de prima poziție și nu mai trebuie căutat un independent.

Listele pentru europarlamentare sunt gata și la PNL, și la PSD, doar că, după retragerea Ramonei Chiriac nu e clar cine va ocupă prima poziție. Social democrații păstrează, în mare, actualii europarlamentari. Deocamdată nu se regăsește Maria Grapini, dar a intrat, pe locul doi Gabriela Firea.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Referitor la domnul Tudose, este o opțiune de deschidere a listei, dar în urma deciziei luate de doamna Ramona Chiriac sunt ferm convins că în zilele următoare o să mă văd cu domnul președinte Nicolae Ciucă, cum este normal, și vom hotărî împreună cum vom merge mai departe. Eu îmi doresc, în acest moment, ca listele să fie deschise de reprezentanții celor două partide.

Gabriela Firea, candidată la europarlamentare, PSD: Nu cred că a fost nici vreme de consolare, nici vorbă de împăcare, nu a fost nimic altceva decât o recunoaștere a muncii mele politice.

Liberalii și-au stabilit și ei lista, păstrează în general aceiași europarlamentari, cu Rareș Bogdan pe prima poziție. Ei au însă multe probleme cu candidații la locale. Azi au stabilit că la sectorul 1 să fie susținut deputatul George Tuţă, dar în câteva județe sunt tensiuni mari cu PSD.

Alin Nica, preşedintele CJ Timiş: Noi nu putem să facem alianță cu PSD-ul la Timiș. E cea mai proastă alegere pentru județul Timiș. PSD a fost pe locul 3 la alegerile din 2020 și să pui niște pierzători să joace pe tot terenul mi se pare o alegere foarte proastă.

Adrian Veștea, candidat la CJ Braşov, PNL: Sunt în măsură să câștig alegerile doar pe sigla Partidului Național Liberal și așa o voi face.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Decizia se ia pe bază de argumente nu pe bază de vrerea sau intuiția cuiva anume. Și se ia asumat.

Candidatul comun la Primăria Capitalei, Cătălin Cirstoiu a avut azi discuții cu liberalii și social-democrații și încearcă să își definitiveze programul. Chiar și președintele Iohannis consideră că desemnarea sa a fost o idee bună.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Cred că, până în momentul acesta, coaliția a făcut pași buni și a găsit un candidat bun.

Săptămâna viitoare, atât liberalii, cât și social democrații speră să aibă gata toate listele pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie.

Distribuie știrea