Primul discurs al lui Charles al III-lea după proclamarea ca rege: “Mă rog pentru călăuzirea și ajutorul Dumnezeului atotputernic”

10 Septembrie 2022, 12:25 (actualizat 10 Septembrie 2022, 18:29) Știrile TVR |

Consiliul de Ascensiune l-a proclamat pe Charles al III-lea drept noul monarh britanic, după care cei prezenţi ai declarat: “Dumnezeu să-l apere pe Rege”.

Charles al III-lea îşi începe domnia cu promisiunea de a urma exemplul mamei sale

Charles al III-lea şi-a început sâmbătă domnia ca rege al Regatului Unit şi al altor paisprezece regate din Commonwealth, după ce a fost proclamat oficial, în cadrul unei ceremonii solemne la Londra, ca succesor al Elisabetei a II-a, care a murit joi la vârsta de 96 de ani, relatează EFE.

Istoricul Consiliu de Ascensiune, care se întruneşte doar atunci când are loc o schimbare la nivelul Coroanei, l-a declarat pe prinţul Charles Philip Arthur George drept noul rege Charles al III-lea, după care suveranul în vârstă de 73 de ani a ţinut un discurs şi a depus jurământul de a proteja Biserica Scoţiei, întrucât acum este şeful Bisercii anglicane.

În declaraţia sa în faţa unei mari adunări de oficiali, în cadrul unei ceremonii istorice cu tradiţii vechi de secole la Palatul St. James din Londra, regele a spus că în timpul domniei sale va urma ”exemplul” dat de mama sa, Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, cu 70 de ani pe tron, angajându-se să respecte principiile constituţionale şi să se dedice cu dăruire cetăţenilor.

La finalul discursului, Charles al III-lea a promis, de asemenea, că va asigura protecţia Bisericii Scoţiei (el fiind şeful Bisericii Anglicane) şi a autorizat distribuirea declaraţiei sale pentru a fi citită în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, precum şi în ţările din Commonwealth. Apoi, în prezenţa reginei consoarte, Camilla, şi a prinţului William de Wales, în calitate de martori, a semnat un document care atestă că a depus jurământul.

Charles este rege şi şef de stat nu numai al Regatului Unit, ci şi al altor paisprezece regate, printre care Australia, Canada, Jamaica, Noua Zeelandă şi Papua Noua Guinee. Regele, care, în principiu, nu are nicio putere politică (deşi exercită o influenţă), a declarat că se va lăsa ghidat de parlamentele respective şi s-a arătat încrezător că va avea sprijinul şi afecţiunea publicului.

Parlamentari de rang înalt din Marea Britanie au început procesul de jurământ de credinţă faţă de noul rege, Carol al III-lea.

Preşedintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, a declarat că din cauza ”constrângerilor de timp”, doar un număr mic de parlamentari pot depune jurământul sâmbătă, dar mai mult timp va fi disponibil la o dată ulterioară.

Sir Lindsay a fost primul parlamentar care a depus jurământul, urmat de decanul (tatăl) Camerei, Sir Peter Bottomley, şi de decana (mama) Camerei, Harriet Harman.

Apoi prim-ministrul Liz Truss a rostit jurământul: “Jur pe Dumnezeu atotputernic că voi fi credincioasă şi voi purta loialitate adevărată Majestăţii Sale Regele Charles, moştenitorilor şi succesorilor săi, în conformitate cu legea, aşa să-mi ajute Dumnezeu”.

Sâmbătă dimineaţa, Consiliul de Ascensiune – din care fac parte sute de personalităţi relevante din punct de vedere politic, social şi religios din Regatul Unit, precum şi reprezentanţi din cele 14 ţări în care noul rege, Charles al III-lea, este şef al statului – s-a reunit la Palatul St James din Londra.

Incoronarea, o ceremonie extrem de complexă pentru a cărei organizare este nevoie de mai mult timp, va avea loc în următoarele luni, scrie EFE.

(w620) Regele Cha

Etapă după etapă, în cea mai mare solemnitate şi cu respectarea la milimetru a protocolului şi a tradiţiei, Charles al III-lea este instalat şef al statului.

Charles al III-lea accede la tron într-o perioadă dificilă, Regatul Unit confruntându-se cu cea mai gravă criză economică din ultimii 40 de ani, în timp ce, în şase ani, s-au succedat la guvernare patru prim-miniştri, notează France Presse.

(w620) Regele Cha

La 73 de ani, Charles al III-lea este cel mai în vârstă monarh britanic în momentul începerii domniei sale.

Primul discurs după proclamarea ca rege: „Mă rog pentru călăuzirea și ajutorul Dumnezeului atotputernic”

„Doamnelor și domnilor, este datoria mea să vă anunță moartea iubitei mele mame, regina. Știu că întreaga națiune și întreaga lume trimit simpatia pentru pierderea suferită. Pentru noi toți, ca familie, și familia națiunii, mama mea a dat un exemplu de iubire pe durata întregii vieți.

Domnia mamei mele a fost inegalată. Simt îndatoririle și responsabilitățile trecute către mine. Voi încerca să urmăresc exemplul inspirațional și să caut pace armonie și prosperitate pentru oamenii regatului. În acest scop, știu că voi fi ajutat de afecțiunea și loialitatea oamenilor care m-au chemat să le fiu suveran. Știu că voi fi ghidat de Consiliu și de Parlamentul ales. Pentru a duce mai departe greaua povară pe care o am, îmi voi dedica întreaga viață și mă rog pentru călăuzirea și ajutorul Dumnezeului atotputernic”, a spus Charles al III-lea înainte de a semna proclamația prin care devine în mod oficial noul rege al Regatului Unit al Marii Britanii.

CITEȘTE ȘI

Fişă biografică Charles al III-lea, noul rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Source