Păsările migratoare care trec prin România ar putea intra din nou în bătaia puștii. Parlamentari pasionaţi de vânătoare au depus un proiect de lege care prevede noi cote de capturare pentru peste 30 de specii. Anul trecut, Curtea de Apel Braşov a interzis împușcarea păsărilor timp de doi ani, pentru că nu exista o metodologie de calcul a exemplarelor. Este nevoie de o aliniere la legislaţia europeană în domeniu, care este susţinută şi de vânători. Ong-urile acuză miza economică din spatele noii inițiative legislative.
Reprezentanţii minorităţii bulgare din Parlament, Gheorghe Nicov, propune câteva avantaje pentru vânători: înjumătățirea perioadei necesate pentru onţinerea unui permis de vânătoare şi extinderea dreptului de a împuşca peste 30 de specii de păsări migratoare. În cazul păsărilor mici, precum graurul, se propune posibilitatea de a vână zilnic 50 de exemplare de către o singură persoană. 25 de parlamentari PNL, PSD şi UDMR susţin acestă propunere legislativă.
Conform proiectului, pot fi împușcate zilnic, ciocârlia de câmp, 25 de exemplare, turturica, porumbelul gulerat și mai multe specii de sturz – cate 20 de exemplare.
Pot fi vânate şi rațe, gâște care tranzitează România spre locurile de cuibărit din Nordul Europei.
Pentru multe din aceste specii, precum ciorcârlia de câmp, sturzul viilor și turturica, biologii Societății Ornitologice Române (SOR) au cerut, ani la rând, eliminarea sau măcar reducerea la jumătate a cotelor de vânătoare, pentru că deja efectivele sunt grav afectate.
Abia anul trecut, 36 de astfel de specii au scăpat, temporar, de pericolul vânătorii.
Curtea de Apel Brașov a anulat ordinul de ministru care stabilește cotele de vânătoarea, pentru că nu există o metodologie clară de calcul.
Specialiștii ornitologi susțin însă că alta e miza din spatele acestei noi inițiative legislative.
Din 2015 încoace, se duce un adevărat război între asociațiile de vânători și ong-uri care reclamă pericolul unui măcel în rândul păsărilor cântătoare. La un moment dat, România a riscat chiar declanșarea procedurii de infringement, fiind avertizată deja de Uniunea Europeană, în ceea ce privește vânătoarea păsărilor.