Progresele tehnologice din domeniul protezelor au fost impresionante în ultimele decenii, și acum, cercetătorii de la Universitatea din Utah au dezvoltat cele mai avansate proteze bazate pe inteligență artificială „create vreodată”, deschizând noi posibilități pentru persoanele cu amputații ale membrelor inferioare. Această nouă tehnologie a atras atenția celui mai mare producător de proteze din lume, Ottobock, care s-a asociat cu universitatea pentru a lansa proiectul la nivel global.
Cunoscut sub numele de „Utah Bionic Leg”, acest picior bionic combina motoare, procesoare și inteligență artificială de ultimă oră, permițând utilizatorilor să manipuleze protezele exact așa cum ar face-o cu un membru natural. Este o proteză de genunchi superioară, ce oferă putere și mobilitate persoanelor cu membre amputate, facilitând efectuarea acțiunilor de zi cu zi, precum urcarea scărilor sau trecerea peste obstacole.
Un aspect inovator al piciorului Utah Bionic este tehnologia sa de acționare, care funcționează similar cu celulele musculare din sistemul nervos al piciorului. Senzorii de forță și cuplu, accelerometrele și giroscoapele permit piciorului să „simtă” poziția sa în spațiu și să adapteze mișcările articulațiilor protetice în timp real.
Aceasta înseamnă că proteza poate oferi o mobilitate naturală și eficientă, ceea ce reprezintă un beneficiu major pentru utilizatori. Cu articulații robotizate la genunchi, gleznă și degetele de la picioare, persoanele cu amputații pot folosi proteza cu ușurință și eficiență, fără a depune eforturi excesive.
De-a lungul colaborării dintre Universitatea Uttah și Ottobock, proiectul va primi finanțare pentru dezvoltarea unui sistem de analiză a mișcării de ultimă oră. Acesta va include instrumente precum o scară și o bandă de alergare cu detecție a forței, camere de captare a mișcării 3D și alte tehnologii pentru evaluarea beneficiilor utilizatorilor și pentru identificarea posibilelor actualizări ale protezei.
Parteneriatul dintre Universitatea din Utah și Ottobock va facilita trecerea tehnologiei de ultimă oră de la laborator la piață cât mai repede posibil. În plus, ambele părți vor împărți proprietatea asupra oricăror invenții viitoare dezvoltate în cadrul proiectului.
Cu acest pas înainte în domeniul protezelor, se deschid perspective noi și promițătoare pentru milioane de persoane cu amputații ale membrelor inferioare, oferindu-le oportunitatea de a-și redobândi independența și mobilitatea cu ajutorul celei mai avansate tehnologii bionice disponibile în prezent.
Un articol de Maria Chiriță