Război în Ucraina, ziua 178| Rusia, de acord să permită accesul unei delegaţii a AIEA la centrala nucleară Zaporojie. În zonă, nu a fost semnalată nicio activitate semnificativă în ultimele 24 de ore

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) / FOTO: AIEA

ACTUALIZARE 08.45 Ministerul portughez al Afacerilor Externe a declarat într-un comentariu pentru un ziar local EcoNews că nu sprijină interzicerea vizelor turistice pentru cetățenii ruși. Acesta susține că doar „mașina de război rusească” ar trebui să fie ținta acțiunilor politice.

ACTUALIZARE 08.35 Forțele aeriene ucrainene au lovit de 11 ori pozițiile rusești în sudul Ucrainei. Comandamentul Operațional „Sud” a transmis că Forțele Armate ale Ucrainei au bombardat forțele ruse în zonă, ucigând 17 soldați ruși și distrugând un sistem radar și 4 vehicule blindate și alte vehicule militare.

ACTUALIZARE 08.30 În ciuda afirmațiilor Rusiei că Ucraina ar crea provocări la centrala nucleară Zaporojie, nu a fost raportată nicio activitate semnificativă în ultimele 24 de ore, potrivit The Kiyv Independent.

Experții occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la răcirea cu apă de la centrala din Zaporojie. Sistemul de răcire a reactorului este esențial pentru siguranța întregii unități și se bazează pe întreținerea alimentării cu energie electrică care asigură funcționarea. Sunt temeri tot mai mari că Rusia ar putea întrerupe alimentarea cu energie electrică dacă va încearca să deconecteze centrala Zaporojie de la rețeaua energetică națională a Ucrainei.

Raidul ucrainean de săptămâna trecută asupra bazei aeriene Saki, din Crimeea, a avut ca urmare distrugerea a „mai mult de jumătate” din aviația navală de luptă a Rusiei în Marea Neagră, au declarat oficialii occidentali.

Salvatorii caută oameni sub dărâmăturile unui cartier rezidențial din Harkov. Orașul a fost bombardat constant de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit informațiilor transmise de Ministerul britanic al Apărării. Aflat la aproximativ 15 km de linia frontului rusesc, Harkov a avut de suferit pentru că se află în raza de acțiune a artileriei rusești.

Source