Război în Ucraina, ziua 179 | Atacurile asupra bazelor rusești din Crimeea, efect psihologic și operațional major. Zelenski avertizează că Rusia „ar putea încerca să facă ceva foarte urât” cu ocazia Zilei Independenței

Mașini de război rusești distruse, expuse în centrul Kievului / FOTO: Captură foto

ACTUALIZARE 07.35 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni să fie vigilenți săptămâna viitoare, pe măsură ce se pregătesc să sărbătorească Ziua Independenței miercuri. În discursul său video de sâmbătă, Zelenski a spus că ucrainenii nu trebuie să permită Moscovei „să împrăștie deznădejde și frică”, în timp ce marchează cea de-a 31-a aniversare a independenței față de dominația sovietică. „Toți trebuie să fim conștienți de faptul că, în această săptămână, Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât”, a spus Zelenski.

Bazele militare rusești din Crimeea au fost din nou atacate ieri. O drona a lovit clădirea Statului Major al Flotei Ruse din Sevastopol.

Ucraina nu a revendicat acest ultim atac, cel mai recent dintr-o serie care, în opinia occidentalilor, au un efect psihologic și operațional major.

Pe 9 august, jumătate din avioanele de luptă rusești din Crimeea au fost distruse, iar o săptămână mai târziu un depozit de muniție a fost aruncat în aer. Au fost primele atacuri pe teritoriul anexat de Rusia în 2014 și, doar în ultima săptămână, zeci de mii de locuitori au plecat din Crimeea.

Atacurile au loc în timp ce Moscova a acceptat o vizită a inspectorilor internaționali la centrala nucleară de la Zaporojie după o discuție telefonică a președinților Vladimir Putin și Emmanuel Macron.

Source