Zeci de oameni, la cules de ciuperci în Harghita. Cea mai mare parte a recoltei e trimisă în Spania și Italia

Ploile din ultimele zile au făcut ca producția de ciuperci din zona montană a județului Harghita să crească semnificativ. Zeci de oameni cutreieră pădurile în această perioadă în căutare de hribi şi gălbiori. Din cauza secetei nu s-a cules mai nimic până acum. Ciupercile ajung la centrele de colectare de unde aproape toate sunt trimise la export.

21 August 2022, 08:22 (actualizat 21 August 2022, 08:36) Știrile TVR |

În Harghita, familii întregi merg zilnic la cules de ciuperci. Străbat în fiecare zi câte 10-15 kilometri și se trezesc la 4 dimineața. Până la prânz, unii adună deja aproape 30 de kilograme. Deși le e frică de urși, oamenii tot merg în pădure pentru că așa își rotunjesc veniturile.

Pentru un kilogram de ciuperci, culegătorii primesc la centrele de colectare între 6 și 12 lei. Aproape toată producția merge la export, fie proaspătă, fie congelată.

Anul acesta a fost sărac și în ciuperci din cauza secetei. Dar în ultimele zile s-au strâns câteva zeci de tone.

Demeter Levente administrator firma de colectare ciuperci: De 2,3 zile au început să vină după ploile care au fost. În comparație cu alți ani suntem destul de jos. Acum strângem 7 tone pe zi.

Cea mai mare parte din ciupercile sălbatice culese din pădurile Transilvaniei ajung pe mesele spaniolilor și italienilor.

Source

Distribuie știrea