Război în Ucraina, ziua 206 | 99% dintre cadavrele exhumate din groapa comună din Izium aveau semne de moarte violentă. Multe aveau mâinile legate la spate și unul o frânghie în jurul gâtului

Groapă comună cu 440 de cadavre, la Izium / FOTO: Captură foto

Din cele 193 de state membre ale ONU, 101 au votat vineri pentru ca  președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să îi fie permis să „prezinte o declarație preînregistrată” în loc să fie prezent în persoană, așa cum se cere de obicei. Șapte membri au votat împotriva propunerii, inclusiv Rusia. Nouăsprezece state s-au abținut.

Practic, toate cadavrele exhumate din Izium aveau semne de moarte violentă, a declarat șeful administrației regionale a Ucrainei despre groapa comună descoperită după ce forțele de la Kiev au recucerit orașul din estul Ucrainei.

Uniunea Europeană a fost „profund șocată” de gropile comune descoperite de oficialii ucraineni la Izium, a declarat șeful politicii externe al blocului, Josep Borrell.

Rusia a acuzat Ucraina că a lansat atacuri împotriva oficialilor locali de vârf care au colaborat cu Moscova din orașele Herson și Lugansk . Cel puțin cinci rachete Himars au țintit clădirea administrației centrale din Herson. În orașul Lugansk din est, un procuror prorus a murit împreună cu adjunctul său, când biroul lor a fost aruncat în aer. Cauza exploziei nu este clară. Consilierul principal al președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina nu are legătură cu explozia.

Casa Albă a aprobat un nou pachet de până la 600 de milioane de dolari reprezentând asistenţă militară pentru Ucraina.

Această asistenţă constă în echipamente şi servicii, dar şi instruire, potrivit executivului american, care nu a oferit mai multe detalii, în special privind armamentul furnizat.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite au oferit deja peste 15 miliarde de dolari pentru asistenţă militară Ucrainei.

Source