Război în Ucraina, ziua 264 | Zelenski: Anchetatorii au documentat deja peste 400 de crime de război rusești în Herson. Au fost găsite cadavre ale unor civili și militari morți

Oamenii sărbătoresc eliberarea orașului Herson

• Forțele ruse au distrus infrastructura cheie în orașul Herson, din sudul Ucrainei, înainte de a se retrage, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Trupele ruse „au distrus toată infrastructura critică: comunicații, apă, căldură, electricitate”, a spus el în ultimul său discurs național.

Primarul din Herson a spus că situația umanitară este „severă” din cauza lipsei de apă, medicamente și pâine. Zelenski a spus că autoritățile s-au ocupat de aproape 2.000 de mine, fire de declanșare și obuze neexplodate lăsate de trupele ruse.

Autoritățile fac eforturi pentru a restabili alimentarea cu energie în regiune.

În satele din afara Hersonului care au ocupate, Pravdine și Snihurivka, localnicii care se întorceau la casele lor i-au îmbrățișat pe soldații ucraineni aflați în zonă și pe vecinii lor, unii neputând să-și rețină lacrimile. „Victorie, în sfârșit!” a spus un localnic.

Președintele Zelenski a adăugat că 226 de așezări din regiunea Herson vor fi reabilitate și vor putea fi locuite de 100.000 de rezidenți.

• Preşedintele ucrainean a anunţat, de asemenea, că au fost înregistrate 400 de “crime de război” ruse, fără a preciza dacă au vizat doar regiunea Herson.

• Forțele pro-ruse duc lupte aprige în Donețk.  „Bătăliile din regiunea Donețk sunt la fel de intense ca și în zilele precedente”, a spus Zelenski în discursul său video din timpul nopții. „Nivelul atacurilor rusești nu a scăzut, dar  rezistența și curajul apărătorilor notri sunt la cel mai înalt. Nu le vom permite să străpungă apărarea noastră.”

• Ucraina va decide asupra calendarului și conținutului oricărui cadru de negocieri cu Rusia, potrivit unei comunicat de presă emis în urma unei întâlniri dintre secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, la summitul Asean din Cambodgia.

• Rusia a declarat că nu a existat încă un acord pentru extinderea unui acord care să permită Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră, reiterând insistențele în privința accesului nestingherit pe piețele mondiale a propriilor exporturi de alimente și îngrășăminte, a transmis Reuters.

Source