Război în Ucraina, ziua 304 | Zelenski și Biden au întărit o legătură “profund personală”. Consilierul prezidențial Andryi Yermak: Anul viitor va fi cu adevărat anul victoriei

Consilierul prezidențial și șeful biroului liderului de la Kiev, Andriy Yermak, a declarat pentru publicația The Guardian că vizita lui Volodimir Zelenski la Casa Albă a confirmat pentru prima oară în istorie că Ucraina și SUA sunt “parteneri strategici”. Yermak a refuzat să dea detalii despre următorul contraatac, dar a prezis că 2023 va fi un moment decisiv în război. “Vom face tot ce putem pentru a ne recâștiga teritoriul. Înțeleg că va fi o muncă dificilă, grea. Națiunea noastră mare și curajoasă va continua să lupte. Sunt sigur că anul viitor va fi cu adevărat anul victoriei.”

24 Decembrie 2022, 08:35 (actualizat 24 Decembrie 2022, 09:15) Știrile TVR |

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele SUA, Joe Biden / FOTO: twitter.com/AndriyYermak

CITEȘTE ȘI Congresul SUA a adoptat proiectul de lege care prevede un ajutor de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Potrivit lui Yermak, vizita la Washington a întărit legătura dintre Zelenski și Biden.

Întâlnirea bilaterală de la Casa Albă și conferința de presă comună au demonstrat “cât de profund personal resimte președintele Biden tot ce are legătură cu Ucraina” și faptul că Statele Unite sunt adevăratul lider al lumii libere și al democrației, a declarat consilierul lui Zelenski.

Detaliile și semnele legăturii puternice dintre cei doi, precum și ecourile vizitei surpriză, prima vizită externă a lui Volodimir Zelenski de la începutul războiului, au acoperit eșecul în obținerea imediată de către Ucraina a tancurilor americane Abrams, a avioanelor de luptă F-16 și a sistemului ATACMS – sistem tactic de rachete cu rază lungă de acțiune.

“Este pentru prima dată în istorie când Ucraina și Statele Unite sunt apropiate ca parteneri strategici. Există o relație foarte caldă, foarte prietenoasă, [o] relație personală între [cei] doi președinți”, a spus Yermak, care a fost alături de Zelenski în timpul călătoriei.

Yermak a evidențiat întâlnirile pe care Zelenski le-a avut cu liderii Congresului, inclusiv cu liderii republicani Mitch McConnell, liderul minorității din Senat, și cu Kevin McCarthy, principalul candidat pentru a deveni președintele Camerei, luna viitoare.

Yermak a pus aceste detalii în contrapondere cu afirmațiile jurnalistului Fox News Tucker Carlson, care a declarat că Zelenski a arătat “ca un manager de club de striptease”, care ar fi trebuit dat afară din Congres pentru că a îndrăznit să poarte ținuta kaki atunci când s-a adresat aleșilor SUA.

Tucker Carlson a declarat “lucruri murdare”, dar “el nu este vocea Partidului Republican, nu este vocea marelui Partid Republican și pot să trag această concluzie după ce ne-am întâlnit cu reprezentanții GOP din Congres”, a declarat Yermak.

Biden a anunțat un ajutor în asistență militară de 1,85 de miliarde de dolari și livrarea unui sistem defensiv Patriot, mult așteptat de Kiev.

“Sper că vom primi tot ce avem nevoie și că această vizită va trimite un semnal foarte puternic pentru toți aliații că Statele Unite ale Americii cred în victoria noastră”, a subliniat consilierul prezidențial.

Source