Război în Ucraina, ziua 319 | Rusia a încălcat decizia de încetare a focului în perioada Crăciunului. Trei oameni au murit în atacurile lansate de invadatori

Rusia a atacat cu artilerie satul Chornobaivka, din Herson / FOTO: Captură foto

ACTUALIZARE 08.15 Rusia a atacat cu artilerie satul Chornobaivka, din Herson, în data de 5 ianuarie. Statul Major al Armatei ucraienene a arătat într-un video distrugerile provocate de invadatori în zonă.

• Rușii au bombardat zone din cel puțin șapte regiuni din estul și sudul Ucrainei, în pofida faptului că Moscova declarase că va înceta să lanseze atacuri într-un interval de 36 de ore, de vineri, după-amiaza, până sâmbătă, la miezul nopții, cu ocazia Crăciunului. Cel puțin trei persoane au fost ucise.

• Armata ucraineană a anunțat că doi oameni au fost uciși și 13 au fost răniți după ce orașul Bahmut, din estul Ucrainei, a fost bombardat de inamici în timpul așa-zisului armistițiu Crăciun. Cei doi morți erau un bărbat de 66 de ani și o femeie de 61 de ani.

• Regiunea Herson a fost bombardată de 39 de ori vineri, potrivit guvernatorului Yaroslav Ianuşevici. Clădiri rezidențiale și o clădire a unei stații de pompieri au fost atacate în orașul eliberat Herson. Un militar ucrainean a fost ucis, iar șapte civili au fost răniți.

• Trupele ruse „terorizează” civili în regiunea Harkov, a declarat guvernatorul Oleg Siniehubov. Nu s-au înregistrat victime, dar clădirile rezidențiale și comerciale au continuat să fie atacate.

• Forțele ruse au bombardat pozițiile ucrainene de 14 ori și au luat cu asalt de trei ori o așezare din provincia Lugansk, din estul frontului, în primele trei ore ale presupusei încetări a focului, a declarat guvernatorul Serhi Haidai, citat de Reuters. Trupele ucrainene de pe linia frontului au transmis că au fost lansate atacuri cu rachete rusești la care au ripostat din tancuri.

• Guvernatorul orașului Sevastopol, din Crimeea a declarat că apărarea antiaeriană rusească a doborât o dronă într-un atac ce părea îndreptat asupra portului în care se află flota rusă de la Marea Neagră. Mihail Razvozhaev a susținut că incidentul a avut loc sâmbătă dimineața.

• Ministerul britanic al Apărării a declarat că luptele dintre forțele ruse și ucrainene au continuat la „nivel de rutină” în perioada Crăciunului. Lupte intense de infanterie, în care combatanții s-au aflat la mică distanță unii de ceilalți, au avut loc într-o zonă împădurită, aflată la vest de orașul Kremina, din provincia Lugansk.

• Ucraina a actualizat bilanțul soldaților ruși uciși în război, care a juns la cifra de 110.740. Statul major al forțelor armate a transmis sâmbătă că alți 490 de militari ruși au fost uciși vineri.

Source