Represiunile continuă în Belarus, după manifestaţiile anti-Lukaşenko: Un muzician de 30 de ani a fost condamnat la şase ani de închisoare

Un tribunal belarus l-a condamnat joi la şase ani de închisoare pe bateristul unui grup muzical care a jucat un rol în timpul manifestaţiilor din 2020 împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko pentru al şaselea mandat consecutiv, a anunţat organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Viasna, citată de AFP şi portalul belarus nn.by.

13 Mai 2021, 17:11 (actualizat 13 Mai 2021, 17:29) |

Belarus, protest / FOTO: Arhivă

Aleksei Sanciuk (30 de ani) a fost reţinut la Minsk în noiembrie trecut împreună cu alţi membri ai acestui grup muzical denumit ‘Cerem să vă dispersaţi!’, devenit un simbol al manifestaţiilor de protest ale opoziţiei.Membrii formaţiunii au fost condamnaţi la 15 zile de închisoare pentru participarea la ‘manifestaţii neautorizate’, dar Sanciuk a fost urmărit penal în mai multe cazuri grave.

Un tribunal l-a găsit vinovat joi de pregătirea unor acţiuni care ‘încalcă grav ordinea publică’ şi de a fi incitat oamenii să participe la ‘revolte în masă’.

Potrivit Viasna, i se impută în special blocarea circulaţiei agitând un drapel în roşu şi alb, culorile opoziţiei, şi încurajarea manifestanţilor să bată din palme.

Aleksei Sanciuk, căsătorit şi tatăl unei fetiţe de opt ani, a fost bătut de poliţie după arestarea sa, potrivit organizaţiei Viasna, apoi constrâns să înregistreze video o mărturisire ce a fost difuzată ulterior la televiziunea publică.

Opoziţia belarusă contestă realegerea lui Lukaşenko, aflat la putere din 1994, la prezidenţialele din august 2020, considerate fraudate.

Mişcarea de contestare a liderului de la Minsk a scos în stradă zeci de mii de persoane în capitala belarusă şi în alte oraşe ale ţării timp de mai multe săptămâni, stingându-se apoi pe fondul unor arestări în masă, violenţe soldate cu patru morţi şi pedepse grele cu închisoarea, care continuă.

Aproape toate personalităţile marcante ale mişcării de contestare au fost încarcerate sau forţate să ia calea exilului, precum fosta candidată la alegerile prezidenţiale Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, aminteşte AFP. Ea a candidat în locul soţului ei încarcerat Serghei Tihanovski, un blogger cunoscut împiedicat de regim să participe la scrutin.

Source

Distribuie știrea