Republica Moldova elaborează o lege privind securitatea digitală, în urma atacurilor cibernetice tot mai frecvente

28 Decembrie 2022, 15:50 (actualizat 28 Decembrie 2022, 16:16) Știrile TVR |

Atacați de hackeri

Noile reglementări, elaborate de guvern şi supuse dezbaterilor publice, presupun crearea unui mecanism de avertizare privind astfel de pericole şi măsurile concrete pentru anihilarea lor.

Potrivit iniţiatorilor, în doi ani, Republica Moldova va adopta o serie de măsuri strategice menite să protejeze datele statului: de la crearea unei autorităţi ce va monitoriza situaţia cibernetică şi până la proceduri concrete pentru instituţiile statului şi antreprenori.

Iurie Țurcanu, vicepremier pentru Digitalizare: Sunt o serie de măsuri care, de fapt, le fac autorităţile specializate, monitorizează constant situaţia cu atacurile cibernetice. Şi atunci când apar anumite riscuri, zone care sunt supuse unor presiuni cibernetice masive, se intervine. Avem nevoie de soft-uri, de dispozitive specializate în securitate cibernetică,  autorităţi cu specialişti pregătiţi pentru astfel de măsuri.

Legea se referă, în general, la activitatea autorităţilor publice.

Iurie Țurcanu, vicepremier pentru Digitalizare: Noi ţinem multe date cum ar fi ale persoanelor fizice, juridice, multe date cu caracter personal, exponenţi din sectorul privat, prestatotii de servicii esenţiale: băncile, utilitarele, aprovizionare cu apă, gaz, transporturi, cei care dacă ar fi compromişi într-un atac cibernetic cu toţii am avea de suferit.

De la începutul războiului din Ucraina şi până acum, incidenţa atacurilor cibernetice asupra infrastructurii digitale a Republicii Moldova a crescut cu până la 35 la sută.

Iurie Țurcanu, vicepremier pentru Digitalizare: Am avut peak-uri unde nivelul de atac a crescut de şapte ori. Am avut şi 700%, în unele cazuri.

Proiectul a fost elaborat de ministerul Economiei, în cooperare cu viceprim-ministrul pentru Digitalizare și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, având sprijinul proiectului european intitulat „Moldova Cybersecurity Rapid Assistance”.

Dumitru Alaiba, ministrul Economiei: Digitalizarea fără securitate cibernetică e ca și cum ai trece drumul cu ochii închiși. Pe roșu. În centrul orașului. Trebuie urgent să recuperăm, pentru că riscurile sunt doar în creștere. Vrem, până în februarie, să trimitem proiectul către Parlament.

Dacă va trece de Parlament, noua lege va fi implementată până în 2025.

Costurile pentru punerea actului normativ în practică s-ar ridica la aproximativ 30 de milioane de lei.

Source

Distribuie știrea