Revista Nature: Valurile COVID devin predictibile. Noile indicii pe care le lasă mutațiile Omicron din Africa de Sud

12 Mai 2022, 16:05 (actualizat 12 Mai 2022, 16:17) Știrile TVR |

COVID-19

Cele două noi mutații ale Omicron, BA.4 și BA.5, se află în spatele unui nou val de infectări în Africa de Sud și ar putea fi semnul unui viitor predictibil pentru SARS-CoV-2, scrie revista Nature.

Mai multe studii publicate săptămâna trecută arată că aceste două noi mutații sunt ușor mai transmisibile decât formele anterioare ale Omicron și reușesc să eludeze mai mult imunitatea oferită de infectarea anterioară și vaccinare.

Oamenii de știință citați de revista Nature spun că, în acest moment, nu este clar dacă cele două noi subvariante ale Omicron vor duce la creșterea spitalizărilor în Africa de Sud sau în alte țări unde se vor înregistra îmbolnăviri cu noile mutații.

Aceștia atrag atenția, însă, că apariția celor două noi subvariante arată că valurile SARS-CoV-2 încep să urmeze niște modele predictibile, cu noi valuri care se dezvoltă periodic din mutațiile existente. Acesta este primul semn că virusul evoluează diferit față de evoluția din primii doi ani ai pandemiei, când mutațiile au părut că apar de nicăieri, a explicat bioinformaticianul Tulio de Oliveira, de la Stellenbosch University din Africa de Sud, care este autorul unuia dintre studiile despre evoluția COVID.

Analizând genomul din mostre prelevate de la pacienți infectați, Tullio de Oliveira și echipa sa au descoperit că subvariantele BA.4 și BA.5 au apărut între mijlocul lunii decembrie 2021 și începutul lunii ianuarie. Cele două tulpini s-au răspândit rapid, în prezent stând la baza a 60-75 la sută dintre cazurile de COVID din Africa de Sud. Cercetătorii au identificat cele două mutații în alte 12 țări, mai ales în Europa.

Analizând creșterea numărului de cazuri de infectare cu cele două subvariante – acum media zilnică este de 5.000 de cazuri noi pe zi, față de 1.200 în martie, echipa lui de Oliveira estimează că cele două mutații se răspândesc mai repede cât mutația anterioară a Omicron, BA.2, care era, la rândul ei, mai transmisibilă decât BA.1.

Faptul că se răspândește mai repede este un avantaj, consideră și biologul Tom Wenseleers, de la Universitatea Catolică Leuven, din Belgia. Biologul estimează că, bazându-se pe datele existente, un nou val major va apărea cu siguranță.

Cele două subvariante ale Omicron conțin o mutație cheie numită „F486V” în proteina spike. Această mutație ajută subvariantele Omicron să evite anticorpii care blochează virusul, a descoperit o echipă de cercetători din Seattle, coordonată de biologul Jesse Bloom.

Cele două reușesc să se răspândească mai repede tocmai datorită abilității lor de a evita răspunsul imun. O cercetare efectuată de o echipă condusă de virusologul Alex Sigal, de la Institutul de Cercetare a Sănătății din Durban, Africa de Sud, a analizat mostre de sânge de la 39 de oameni care au fost infectați cu Omicron în primul val, dintre care 15 au fost și vaccinați împotriva COVID-19. În experimentele de laborator, anticorpii din aceste mostre au reușit într-o proporție mult mai mică să împiedice celulele să se infecteze cu mutațiile BA.4 sau BA.5 decât în cazul mutației originale. Totuși, anticorpii produși de oamenii vaccinați au reușit să împiedice mai bine infectarea celulelor cu noile variante decât anticorpii produși în cazul oamenilor care au trecut prin boală.

COVID ar putea ajunge precum gripa

Deși cele două subvariante ale Omicron reușesc să se ferească de anticorpi este puțin probabil ca ele să ducă la îmbolnăviri severe, precum au fost în valurile precedente, mai ales în cazul oamenilor vaccinați.

Momentan, spitalizările în Africa de Sud se ridică la aproape 2.000 de oameni internați , la începutul lui aprilie, dar cercetătorii spun că este prea devreme pentru a estima dacă cele două mutații ale Omicron vor pune mai multă presiune pe sistemul de sănătate.

În schimb, cercetătorii consultați de revista Nature atrag atenția că, deși cele două variante ale Omicron au fost depistate și în America de Nord și Europa, ele nu vor declanșa, în perioada următoare, un alt val de infectări. O altă mutație a Omicron, BA.2, a circulat în Europa, deci imunitatea populației este încă ridicată, spune Wenseleers.

Dacă SARS-CoV-2 continuă să evolueze în acest fel, virusul va începe să fie ca alte infecții respiratorii, precum gripa.

Totuși, cercetătorii atrag atenția că nu ar trebui să excludem complet surprizele din partea SARS-CoV-2. Delta nu a dispărut complet, iar, în timp ce Omicron și „familia” sa de mutații se răspândesc în lume, nu este exclus să apară o mutație a variantei Delta. Oricare ar fi sursa lor, noile variante par să apară cu o frecvență de aproximativ șase luni, aceasta fiind o frecvență luată în calcul de oamenii de știință pentru calcularea modelului de răspândire a virsului.

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.