Rheinmetall, producătorul german de armament, a preluat 72,5% din acţiunile Automecanica Mediaş

Producătorul german de armament Rheinmetall a anunţat joi că a preluat un pachet de 72,5% din acţiunile producătorului român de vehicule Automecanica Mediaş, o tranzacţie care îi extinde amprenta în Europa Centrală, transmite agenţia de presă DPA.

Prin această achiziţie, Rheinmetall intenţionează de asemenea să îşi extindă capacităţile de producţie şi mentenanţă prin adăugarea de vehicule militare la portofoliul său actual.

Detaliile financiare ale tranzacţiei nu au fost dezvăluite.

Prin intermediul Rheinmetall Landsysteme GmbH, grupul german va deţine o participaţie majoritară la compania românească şi va opera sub denumirea de Rheinmetall Automecanica SRL. Restul acţiunilor la Automecanica Mediaş vor rămâne în mâinile investitorilor privaţi.

Iohannis, despre atacurile cibernetice: SRI funcționează impecabil

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, că, potrivit evaluării sale, SRI funcționează impecabil și nu trebuie să își facă nimeni probleme, în ciuda atacurilor cibernetice din ultima vreme care au afectat instituții publice, printre care și Camera Deputaților. Președintele a spus că aceste atacuri au fost posibile deoarece sunt instituții publice care nu s-au îngrijit de o protecție adecvată împotriva hackerilor.

Automecanica Mediaş este un producător de vehicule speciale şi trailere pentru piaţa civilă şi militară. Uzina din România urmează să joace un rol important în mentenanţa vehiculelor de luptă occidentale livrate Ucrainei precum şi pentru asigurarea suportului logistic.

Cu sediul la Dusseldorf, vestul Germaniei, Rheinmetall produce printre altele tunul pentru tancurile Leopard 2, utilizate de mai multe armate din Europa şi care a fost livrat şi Ucrainei, precum şi Panzerhaubitze 2000, un obuzier care este deja folosit de armata ucraineană.

Creşterea cheltuielilor cu apărarea a ajutat Rheinmetall să afişeze rezultate record pentru anul trecut, astfel că în luna martie 2023 acţiunile Rheinmetall au fost incluse în indicele bursier DAX, care regrupează cele mai importante 40 de acţiuni cotate la Bursa de valori de la Frankfurt. De la invadarea Ucrainei de către Rusia şi până în prezent, valoarea de piaţă a Rheinmetall, un producător de tancuri, muniţie şi alte echipamente militare, s-a triplat.

În prezent, valoarea de piaţă a Rheinmetall este de aproximativ 10,5 miliarde de euro, la un profit operaţional de 754 de milioane de euro în 2022.

Distribuie știrea