Risc de avalanşă în Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului

Riscul de avalanşă în Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului din cauza cantităţilor mari de zăpadă căzute, dar şi a vântului este crescut, a anunţat Elian Antal, reprezentant al Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, citat de Agerpres.

„Risc de avalanşă în Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului, grad 4-5 (MAXIM) de la 1.300 m altitudine până în golul alpin. Părţile de munte cu expunere est, nord şi sud sunt extrem de încărcate din cauza vântului şi căderilor masive de zăpadă. Acolo unde a încărcat şi vântul, la sondarea cu echipamentul din dotare grosimea stratului de zăpada trece de 150 – 170 cm depozit” a precizat Elian Antal.

Conform aceleiaşi surse, pe munte există două straturi de zăpadă suprapuse, ca urmare a ninsorilor din ultimele zile, riscul de producere a unei avalanşe fiind astfel crescut.
„Sunt două straturi 20-25 cm, cel de dedesubt care nu are nici un fel de priză cu baza, iar cel de deasupra fiind încărcat, de asemenea, cu zăpadă proaspătă acumulată după ninsoarea de ieri (vineri – n.r.) şi astăzi ( sâmbătă – n.r.) undeva la 10-20 cm. Cauzele posibile producerii unei avalanşe sunt depozitele de zăpadă şi plăcile masive de vânt, cu instabilitate pe stratul median”, a explicat Elian Antal.

Distribuie știrea