România devine neatractivă pentru angajații străini. Polonia, Ungaria, Croația și Slovacia oferă salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă

Criza forţei de muncă din România se va accentua în următoarea perioadă, în special în domeniul HoReca, avertizează patronii. Ţara noastră tinde să nu mai fie atractivă pentru angajaţii străini, după ce ţări precum Polonia, Ungaria, Croația și Slovacia oferă salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă şi de cazare decât la noi.

Jaqueline are o afacere de catering şi de câteva luni bune caută să angajeze un ajutor de bucătar. Ar vrea şi personal care să se ocupe de spălatul vaselor şi de ambalarea preparatelor în bucătăria unde în cursul săptămânii se gătesc sute de porţii de mâncare. Românii nu prea se înghesuie să muncească pe astfel de poziţii, așa că a încercat să angajeze străini, însă fără succes.

Jacqueiline Pavel, antreprenor HoReCa: Am găsit foarte complicat acest proces şi mult mai costisitor aşa că am ales să ne orientăm tot către piaţa românească de forţă de muncă.

Cu această de criză de personal se confruntă o bună parte dintre angajatorii din HoReCa. Ca să aducă străini trebuie să înceapă procesul de recrutare cu mult timp înainte.

Ionuţ Păun, şef HR lanţ de restaurante: Luna viitoare în acest restaurant, unde deja unul din 5 angajaţi este străin, urmează să mai fie vină alţi zeci. Nu putem să ne facem planul de pe o lună pe alta. Am început undeva de anul trecut din luna iunie, cam aşa. Astfel încât anul acesta la început, până în aprilie să putem să îi avem pe toţi la muncă.

Asia este o pepinieră de forţă de muncă şi pentru alte ţări. Polonia, Ungaria, Croația și Slovacia oferă nu doar salarii mai mari, ci şi condiţii mai bune de muncă şi de cazare decât la noi. Astfel că angajaţii străini încep să ne ocolească.

Romulus Badea, patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă din România: În plus, procesul de imigrare durează din ce în ce mai mult. Acum ne apropiem de 1 an de zile. Nimeni nu aşteaptă. Vorbim şi de angajaţi, de candidaţi pentru aceste slujbe pentru că au familii de întreţinut. Trebuie să câştige bani.

2 din 100 de persoane care lucrează în România provin din ţări străine. Aproape 90% sunt angajaţi din ţări non-UE. Cei mai mulţi vin din Nepal, Sri Lanka şi Turcia.

Narendra a plecat acum 5 ani din Nepal, acolo unde avea un mic restaurant chinezesc. Pentru el România a fost o rampă de lansare profesională.

Naranda Kunwar, angajat străin: Eu am început aici că ajutor de bucătar. Apoi am urcat uşor sus, sus şi acum sunt chef bucătar şi e ok. Îmi place să fac mâncare aici.

Statistica arată că aceşti angajaţi cresc și populația ţării care de ani buni este într-un declin continuu.

Distribuie știrea