Scenariile după atacul efectuat după tipic islamic care a îngrozit Rusia

O lume întreagă este atentă la modul în care va reacționa Rusia după acest atentat. Analiștii spun că tragedia din Moscova arată că, în Federația lui Putin, ies la iveală și alte probleme nu doar războiul ilegal din Ucraina. În plus se vede cel mai bine vulnerabilitatea pe care o are Rusia din cauza încetării cooperării cu serviciile occidentale.

Experții în securitate spun că atentatul de la Moscova are toate caracteristicile unui atac de tip islamic.

Hari Bucur-Marcu, analist militar: Este îndreptat împotriva simbolurilor civilizației occidentale, inclusiv acest mall, inclusiv conceptul de rock și așa mai departe. În privința asta e evident că o țară ca Ucraina, care este în război și este agresată, tocmai pentru că vrea să facă parte din civilizația occidentală, din Occident în general, este exclus că ar fi putut sta în spatele acestui atentat.

CITEȘTE ȘI: Atentat la Moscova. Kremlinul anunţă 11 arestări, între care 4 atacatori. ISIS descrie cum au operat teroriștii

În ultimii 25 de ani, Rusia a fost scena mai multor atacuri teroriste cu sute de morți și răniți. Unele voci susțin că serviciile secrete rusești s-ar afla în spatele acestor atentate. Mai ales că regimul de la Moscova a transformat aceste incidente în motive pentru a-și justifica diverse agresiuni asupra altor popoare sau pentru a limita libertățile propriilor cetățeni.

Mihai Isac, comentator de politică externă: Moscova nu a renunțat la a căuta o urmă ucraineană în aceste atentate. În mod sigur vor exista factori de decizie la Moscova care vor acuza serviciile ucrainene de pregătirea și eventual finanțarea acestui atac de la Moscova. Arată din nou această obsesie a Kremlinului pentru a arunca toate lucrurile care se întâmplă în Rusia pe umerii Ucrainei.

Rusia ar ocoli astfel lunga istorie pe care o are în privința relelor tratamente la care i-a supus pe musulmanii care trăiesc în federația condusă de Putin.

Mihai Isac, analist politică externă: Ne putem aștepta la arestarea opoziției politice provenite poate din propriile populații musulmane din Federația Rusă. Federația Rusă are aproximativ 12 % populație musulmană proprie și sunt și foarte multe comunități de imigranți musulmani în mod special din Asia Centrală.

General maior (r) Dan Grecu: Nu cred eu că acest atac va avea vreo influență a ceea ce se întâmplă în războiul din Ucraina, dar probabil că va obliga autoritățile ruse să-și ia măsuri și mai drastice pentru ele oricum sunt drastice visavis de posibilitatea apariției unor astfel de acțiuni.

CITEȘTE ȘI: Cum a ignorat Putin avertismentul SUA despre un posibil atac terorist

Atentatul de la Moscova are loc după ce, în urmă cu doua săptămâni, Rusia anunţa că a ucis mai mulți membri ai grupării Stat Islamic care ar fi pregătit un atentat la o sinagogă din capitala rusă.

Distribuie știrea