30 de tineri de la Universitatea Politehnică, din Bucureşti, pun România pe harta lumii în domeniul spaţial. Sunt primii studenţi de la noi din ţară care au reuşit să lanseze o rachetă în spaţiu. Chiar dacă cei din jur le spun adesea că au avioane în cap, tinerii pregătesc a două lansare, pentru că şi-au propus să cucerească Universul.
Așa a ajuns România pe harta lumii, în domeniul spaţial. Este rezultatul muncii de echipă al unui grup de 30 de studenţi, de la Universitatea Politehnică, din Bucureşti. După sute de ore petrecute într-un laborator de doar câțiva metri pătrați, au lansat în spațiu prima rachetă supersonică pe care a construit-o de la zero o echipă de studenţi de la noi din ţară.
”Din momentul în care rachetă a părăsit rampă de lansare, am avut date exacte despre rachetă. Ştiam altitudinea, ştiam viteza. Am avut o lansare chiar de succes. Racheta a ajuns pe la 8,181 de metri”, spune Cătălin Chelmuş, liderul echipei 2Space.
Adică altitudinea la care zboară avioanele. Lansarea a fost amânată de două ori. Prima dată vremea le-a dat planurile peste cap, iar a două oară, în ziua programării, a început războiul de la graniţa ţării.
”A fost sentimentul acela că în sfârşit s-a putut, pentru că am depus cu toţii foarte multă muncă şi efort, şi timp şi pentru noi a însemnat mult acest lucru pentru că până la urmă ne-a arătat că dacă chiar vrem şi nu doar visăm, ci şi muncim pentru un ţel, se îndeplineşte”, a spus Andreea Nica, membru 2Space.
Echipa 2Space a reuşit anul trecut să reprezinte România la cea mai mare competiție de construit și lansat rachete din Europa. Acum se duce la cea mai mare din lume. Chiar dacă prima rachetă, Eva, este perfect funcţională, la competiţia de anul acesta vor participa cu Luna – o rachetă la care încă lucrează.
Pentru că au nevoie şi de nano-sateliţi, au organizat prima competiţie unde elevii de liceu din întreaga ţară se vor întrece să construiască aceste dispozitive.
”Aceşti nano-sateliţi se vor ridica la o altitudine de 9 mii de metri. Au scopul de a măsura altitudinea, temperatura, poluarea din aer”, mai precizează Ştefan Ursache.
”Ceea ce noi am dezvoltat şi ceea ce noi am început e o poartă deschisă către noi orizonturi pentru mai multe clase, pentru mai multe domenii. Nu ţine doar de aero-spaţială sau de inginerie”, ne-a declarat liderul echipei 2Space, Cătălin Chelmuş.
Deşi pentru cei mai mulți, lipsa finanțărilor e motiv de fugă, tinerii din echipa 2Space văd aceste minusuri ca pe o oportunitate să iasă în față.
Pentru Ştefan Ursache, coordonatorul 2Space, ne-a dezvăluit că are un vis: ”Să lansez rachete şi să ajungem pe Marte”.
România alocă, oficial, cei mai puțini bani atunci când e vorba de cercetare și inovație, dintre toate țările membre UE, iar toate aceste rezultate se obţin, de cele mai multe ori, cu sponsorizări private.