Într-o lume în care informația circulă cu o rapiditate ieșită din comun, mulți români nu cunosc lucrurile esențiale. Cel mai recent raport Eurostat plasează țara noastră pe ultimul loc în Europa, atunci când vine vorba de știință și tehnologie. Specialiștii cred că de vină e și sistemul nostru educațional.
Școala românească nu este suficient de interactivă, iar teoria nu e însoțită mereu de componenta practică. Nu e de mirare că noțiuni de bază din știință și cultură generală rămân un mister pentru români.
Așa se face că mulți nu ştiu de ce nu vedem Soarele noaptea. Alții cred că oamenii trăiau în pace și armonie cu dinozaurii.
Că știința și tehnologia nu sunt printre pasiunile românilor o demonstrează cel mai recent Eurobarometru care arată că doar 2 la sută au răspuns corect la mai mult de 8 întrebări simple despre știință și tehnologie, în timp ce media europeană este de peste 24 la sută.
Specialiștii în educație vin cu explicații. Soluții există.
Cu puțin efort, unii dascăli reușesc să îi ajute pe copii să înțeleagă noțiunile abstracte.
Același sondaj mai arată că 50 la sută dintre români spun că încălzirea climatică provine mai curând de la ciclurile naturale decât de la activitatea umană, față de o medie europeană de 26%.
Iar un sfert dintre români sunt de părere că știința și tehnologia influențează negativ societatea.