Rusia: Parlamentul înăspreşte pedepsele pentru dezertare, deteriorare a echipamentelor militare sau insubordonare pe timp de război și pregătește terenul pentru mobilizare generală au parțială

Soldati rusi care luptă pentru Ucraina / FOTO: Odessa Journal

Cu unanimitate de voturi, Duma de stat a votat introducerea unor noi termeni în Codul penal rus, cum ar fi: mobilizare, stare de război , perioada de război sau conflict armat.

Se măresc pedepsele pentru dezertare sau predarea voluntară pe front de până la 10 ani de închisoare și asta în cazul în care nu există indicii de înaltă trădare. 15 ani de închisoare riscă să primească cei care comit jafuri pe front. Insubordonarea sau refuzul de a te prezenta la unitate pentru încorporare atrag după sine răspundere penală și chiar închisoare de la 3 la 10 ani. După Duma de Stat, modificările vor fi votate și în Consiliul Federației – camera superioară a Parlamentului rus, iar în cel mai scurt timp, maximum o zi, două, legea va intra în vigoare.

Până acum, Vladimir Putin e evitat decretarea mobilizării generale și recunoașterea faptului că Rusia se află în plin război cu Ucraina tocmai pentru că se teme de proteste și frământări sociale.

Mediile independente de la Moscova sunt convinse că modificările din codul penal și graba cu care liderii pro-ruși din regiunile separatiste din Ucraina organizează în acest weekend așa-numitele referendumuri de alipire la Federația Rusă arată că Vladmir Putin și-a schimbat tactica.

Liviu Iurea: “Odată organizate acele pseudo-referendumuri – evident nerecunoscute de comunitatea internațională – noile teritorii anexate vor fi protejate, cel puțin la modul teoretic de doctrina militară a Rusiei. Asta presupune, din punctul de vedere al Moscovei, o mobilizare parțială a celor aflați în rezervă pe motiv că “teritoriul extins al Rusiei” se află în pericol și trebuie apărat.”

Source