Rușii votează în a doua zi a alegerilor prezidențiale. Proteste și arestări în prima zi

Este a doua zi a alegerilor prezidenţiale în Rusia. Prima zi de vot a fost marcată de mai multe proteste. O tânără a turnat vopsea într-o urnă şI a distrus buletinele de vot, iar o femeie mai în vârstă a dat foc la cabină. Cele două persoane au fost arestate.

La alegerile din prima zi au participat aproape o treime din cei 112 milioane de ruşi cu drept de vot, informează EFE.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), peste 30% dintre ruşi şi-au exercitat vineri dreptul de vot, la care trebuie adăugate cele 2,6 milioane care au votat anticipat din cauza războiului din Ucraina.

O primă zi de alegeri marcată de proteste și arestări

Liviu Iurea, corespondent TVR, Rusia: „Procesul de vot se desfășoară și fizic, și online, însă platformele digitale pregătite special pentru scrutin au început să se blocheze încă de la primele ore ale dimineții. Ce ar mai fi de remarcat ar fi faptul că toate televiziunile din Rusia au pus accentul pe prezența masivă la urne, încă din prima zi a votului.”

O tânără a turnat vopsea în urna cu buletinele de vot, iar o femeie mai în vârstă a dat foc la o cabină. Ambele incidente au avut loc la Moscova.

La Sankt Petersburg, o altă tânără a aruncat un cocktail Molotov pe clădirea școlii unde era amplasat banner-ul care îndemna lumea la vot.

Propaganda rusă mediatizează intens aceste momente pentru a-i descuraja pe ruşi să dea curs apelului la protest lansat de soţia lui Alexei Navalnîi pentru duminică la prânz. Cei care nu îl vor pe Vladimir Putin la Kremlin pentru încă 6 ani ar trebui să vină la secția de votare în număr cât mai mare. Procuratura rusă a avertizat deja că un asemena demers poate fi calificat drept acțiune de protest neautorizată, iar pedeapsa poate fi încadrată penal cu până la 5 ani de închisoare.

Putin a votat online

Vladimir Putin a votat online vineri, în prima zi a alegerilor prezidenţiale. Într-o scurtă înregistrare video difuzată de preşedinţia rusă, liderul rus poate fi văzut votând în biroul său, aşezat în faţa unui calculator. În imaginile transmise de televiziunea publică rusă, Putin este arătat mergând spre un birou, aşezându-se la un calculator în faţa a două drapele ruseşti, iar după aceea pe ecran apare mesajul „Mulţumesc, aţi votat cu succes!”

Este pentru prima dată când ruşii pot vota „online” la alegerile prezidenţiale.

Acest instrument, criticat de opoziţie ca o modalitate de a frauda scrutinul, nu a fost utilizat la alegerile precedente, din 2018.

Distribuie știrea