Salvaţi Copiii a lansat un nou Ghid de utilizare în siguranţă a internetului destinat elevilor și părinților

Bullyngul în mediul online nu e glumă, e infracţiune! Iar elevii nu știu acest lucru! Psihologii de la Salvaţi Copiii trag un semnal de alarmă și cu alte două elemente noi: scăderea vârstei de la care copiii folosesc internetul și creşterea timpului petrecut în online. Cei mici sunt victime sigure pe internet, iar mulţi părinţi nu ştiu nici ei să-i ferească de pericole. Pot consulta gratuit, cu totii, noul Ghid al utilizării în siguranţă a internetului.

01 Noiembrie 2023, 18:35 (actualizat 01 Noiembrie 2023, 18:54) Știrile TVR |

Din 2019 până acum a scăzut cu aproape un an vârsta medie de la care copiii încep să folosească internetul, potrivit Salvaţi Copiii.

Cei care au 12 ani spun că intră pe net de la 6 ani. A crescut mult și timpul petrecut pe internet: a ajuns la o zi de muncă de 8 ore și mulți copii recunosc că se confruntă cu „cyberbullying” sau „sexting”.

Minorii petrec mult timp acum pe site-uri de socializare față de acum 4 ani. Instagram, TikTok, Discord, Snapchat și BeReal sunt preferatele lor.

Claudia Oprescu, coordonator program siguranţă online, Salvaţi Copiii România: Riscurile care erau în 2019 acum s-au intensificat, s-au diversificat şi au ajuns fenomene. Trebuie să ştim cum să blocăm, cum să raportăm, trebuie să şi ştim care e diferenţa între o glumă şi o infracţiune. Cyberbullyng este glumă sau infracţiune? Şi sunt foarte surprinşi copiii când află că este o infracţiune.

Printre fenomenele identificate de psihologi se numără cyberbullyingul, timpul excesiv petrecut în faţa ecranelor şi groomingul, o tehnică non-violentă de atragere a victimelor, folosită de prădători.

Cyberbullyingul s-a mutat în grupurile de WhatsApp, acolo unde părinţii nu sunt. Pe de altă parte, tinerii trebuie să fie responsabili în legătură cu ceea ce postează sau comentează.

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: A fost un băiat, un adolescent de 15 ani, care astăzi este cercetat pentru mai multe ameninţări cu bombă. Este anchetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare în scop terorist.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Dacă nu înjuri pe cineva față în față nu ai voie să înjuri nici în online. Proiectarea de imagini nepotrivite pe tabla smart din clasă cu colegii doar ca să faci o glumă nu e OK. Editarea fotografiilor luate fără permisiunea profesorului sau a colegilor şi distribuirea pe reţele nu e OK, este tot cyberbullying.

Salvaţi Copiii a lansat un nou Ghid de utilizare în siguranţă a internetului. Este disponibil gratuit pe site-ul programului Ora de net. Tot acolo, anonim, elevi, părinţi şi profesori pot cere ajutorul.

Vă reamintim, la numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor.

Source

Distribuie știrea