De la 1 august, părinţii asiguraţi au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost până acum.
În cazurile în care eliberează concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, medicul trebuie să facă şi un plan de urmărire a evoluţiei bolii, cel puțin cu indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care bolnavul este obligat să îl respecte.
Certificatul se acordă în cel puțin două etape pentru fiecare episod de boală. Dacă pacientul nu se va putea deplasa la cabinet, medicul va fi obligat să-l vadă la domiciliu pentru urmări evoluţia.
Cosmin Alexandrescu, președinte Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator: Va fi foarte dificil de pus în practică. Cum se va duce neurologul din spital să-l vadă pe acel pacient care este izolat într-o regiune greu accesibilă? Pentru medicii specialişti din ambulatoriu nu există varianta de consultaţie la domiciliu. Vă aduceţi aminte acum vreo 10 ani când se înfiinţase poliţia concediilor medicale? Se pare că guvernul face tot felul de remake-uri la filme proaste.
Ordonanţa care stabileste aceste reguli prevede amenzi de până la 11 mii de lei pentru medici, dar şi pacienţii riscă să fie sancţionaţi.
Daciana Toma, medic de familie, secretar SNMF: Nu faptul că am scris că trebuie să bea apă la 3 ore, ci modul în care am scris poate să fie un motiv de imputare a concediului. Gândiţi-vă câţi medici vor mai fi dispuşi să elibereze concedii medicale.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: Din start se prezumă că pacientul îşi ia concediu medical în cârdăşie cu medicul ca să fraudeze sistemul. Prin asta nu facem decât să-l forţăm pe medic să aibă un comportament abuziv împotriva pacientului. Îi va fi teamă să-i dea unui pacient dreptul său.
Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS: Concediul medical şi indemnizaţia aferentă trebuie să urmărească un scop foarte clar, crearea condiţiilor să se poată recupera sub supraveghere medicală.
Potrivit ordonanţei de urgenţă, asiguraţii care vor merge în interes personal în zone despre care ştiau că sunt cu risc epidemiologic, iar la întoarcere vor fi obligaţi să intre în carantină, vor primi indemnizaţie de concediu medical doar pentru cinci zile, în loc de 14, ca până acum.
Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS: Este o măsură, în principal, de responsabilitate şi responsabilizare. Dacă se întâmplă ceva când sunt acolo şi cazurile escaladează subit, se poate avea o discuţie privind măsura în care această situaţie putea fi cunoscută anterior sau nu.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: Ce facem, luăm din drepturile elementare ale cetăţeanului? Mi se pare abuziv. Nu este acceptabil aşa ceva.
Vor fi mai mici şi indemnizaţiile de concediu pentru incapacitate de muncă primite de persoanele fără venituri care se asigură opţional, fiindcă baza maximă de calcul se reduce la cel mult trei salarii minime. Astfel, dacă până acum puteau primi peste 20 de mii de lei pe lună în caz de urgenţe plătite 100 la sută, indemnizaţia maximă va scădea la aproximativ cinci mii de lei pe lună.
Adrian Bența, consultant fiscal: Scopul ordonanţei este de a se diminua sumele plătite din bugetul de asigurări de sănătate pentru concediile medicale.
Şeful CNAS spune că, dacă la finalul anului trecut, Casa avea de achitat concedii medicale de aprotmativ 2,4 miliarde de lei, soldul a crescut la 2,9 miliarde, deşi s-au făcut plăţi masiv, iar bugetul trebuie reechilibrat.