„Scoateţi-mă de aici!” Povestea impresionantă a fetiței siriene care și-a protejat fratele sub dărâmături timp de 22 de ore. Jinan are răni grave la un picior, iar cei doi copii au rămas orfani

15 Februarie 2023, 11:25 (actualizat 15 Februarie 2023, 12:05) Știrile TVR |

Jinan și unchiul ei, Omar Rahal, la spital / FOTO: Captură The Guardian

Omar Rahal a auzit o voce care venea de sub dărâmături, atât de slabă încât încerca să înțeleagă dacă este reală sau e doar  în capul lui. În noaptea precedentă, două cutremure cu magnitudinea 7,8 și 7,6 puseseră la pământ clădirile din localitatea în care locuia,  Harem, provincia Idlib controlată de rebeli din Siria. Zeci de clădiri s-au dărâmat, inclusiv blocul în care locuia vărul său Mahmoud cu soția și cei șapte copii ai lor.

Rahal, care este șeful poliției locale, s-a repezit în dărâmăturile casei în speranța de a-i găsi pe Mahmoud și familia lui în viață. Toată dimineața nu a auzit niciun semn de viață, dar la ora 12.30 a auzit cuvintele rostite de fetiță: „Scoate-mă de aici”.

La câțiva metri sub vârful mormanului de moloz, înțepeniți între betoane, se aflau fiica lui Mahmoud, Jinan, în vârstă de cinci ani, împreună cu fratele ei, Abdullah, în vârstă de nouă luni, pe care încerca să îl liniștească sub dărâmături. Lângă ei, îngropat sub  rămășițele casei lor, era cadavrul mamei lor, Suad. Rahal nu-i putea vedea decât un braț, cu care părea că a încercat să-și îmbrățișeze copiii pentru a-i proteja.

Rahal a încercat să-i elibereze, dar și-a dat seama că nu o poate face singur. Așa că i-a filmat pe cei doi copii prinși sub dărâmături și a trimis filmarea colegilor săi de la poliție, cerându-le să intervină. Videoclipul  a devenit repede viral, totalizând aproximativ 5 milioane de ore de vizionare numai pe Twitter și devenind un simbol al tragediei de la Idlib.

„Oamenii mei au sosit imediat și m-au ajutat să-l scot pe micuțul Abdullah, care din fericire avea doar câteva zgârieturi”, a povestit  Rahal pentru Guardian. „Dar problema era  Jinan, care era  prinsă sub o placă de beton și avea o tijă de fier înfiptă în picior.”

„Pentru a ridica blocul de beton, am folosit un cric, cel folosit la ridicarea mașinilor atunci când trebuie schimbată o anvelopă. A mers. Dar Jinan avea încă tija de fier înfiptă în picior. Trebuia tăiată.”

Salvatorii au încercat să taie tija cu o lamă groasă de oțel, în timp ce Jinan plângea de durere. Pentru a complica lucrurile, replicile au zguduit din nou localitatea, iar puținele clădiri rămase în picioare au  început să se prăbușească.

„Vă rog! Scoateți-mă de aici!”, i-a implorat Jinan pe salvatori.

Nu era timp de pierdut. „Nu am avut de ales”,  povestește Rahal. „Riscam să murim și să pierdem și copilul. Prin urmare, am decis să facem ceea ce nu ne-am fi dorit niciodată – să o extragem pe Jinan în timp ce piciorul ei era încă parțial înțepenit de tijă.”

Marți, în jurul orei 2 dimineața, după aproape 22 de ore sub dărâmături, fetița care țipa de durere a fost scoasă de sub dărâmături.

La o săptămână după ce au fost salvați, Guardian i-a vizitat pe Jinan și pe fratele ei mai mic într-un spital transformat dintr-o fostă școală, unde sunt tratați copiii răniți din Harem. Abdullah dormea învelit într-o pătură de lână, în timp ce Jinan era întinsă în pat, având încă dureri.

„Răna de la picior este foarte gravă”, a declarat medicul ei, Wajih al-Karrat. „Este posibil ca Jinan să nu mai meargă niciodată normal. Nu vă voi minți. Dacă rana nu se ameliorează, am putea fi forțați să-i amputăm piciorul.”

După apariția videoclipului cu cei doi copii, unele publicații au transmis în mod eronat că tatăl lui Jinan este încă în viață. Din păcate, nu este așa. „Jinan și Abullah sunt singurii care au rămas în viață din toată familia”, spune Rahal, în lacrimi. Cei doi copii au fost încredințați unchiului lor și soției sale.

Jinan și fratele ei se numără printre acei foarte mulți copii rămași orfani după cutremur, la Idlib. Numărul morților în urma cutremurului din Siria a urcat la peste 3.580, în timp ce oficialii ONU cer mai mult acces pentru a oferi ajutor în nord-vestul țării, controlat de rebeli.

Este o tragedie, spune medicul Karrat, cu voce joasă. „Jinan știe că a rămas singură cu fratele ei. Dar toți acești copii, de lângă patul lui Jinan, sunt și ei orfani. Și majoritatea încă se întreabă unde sunt părinții lor și când vor veni să-i vadă. În primul rând, vrem să-i tratăm bine. Apoi, la un moment dat, vom fi forțați să le spunem că și ei au rămas orfani.”

Source

Distribuie știrea