Se împlinesc 34 de ani de când Liviu Babeș și-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Brașov, în semn de protest față de sistemul opresiv comunist. Expoziție cu ultimele sale picturi, gravuri și sculpturi

S-au împlinit 34 de ani de la unul dintre cele mai curajoase și triste momente din lupta împotriva regimului comunist, protestul braşoveanului Liviu Cornel Babeș. Eroul martir și-a dat foc la baza pârtiei Bradul, în fața câtorva sute de turiști români și străini, în semn de protest față de politica opresivă a regimului ceaușist. Liviu Cornel Babeș avea preocupări artistice. Brașovenii și turiștii au rara ocazie, în aceste zile, să-i admire lucrările expuse la un centru cultural din oraș.

03 Martie 2023, 10:34 (actualizat 03 Martie 2023, 11:39) Știrile TVR |

O slujbă la crucea ridicată la baza Pârtiei Bradul a amintit de gestul suprem făcut de Liviu Cornel Babeş, în martie 1989. Însă anul acesta, protestul brasoveanului a fost marcat și printr-o expoziție cu câteva zeci de picturi, lucrări de grafică și sculpturi ale eroului. Liviu Cornel Babeș a fost maistru la Fabrica de Prefabricate, însă și artist amator. Prin ultima sa pictură, „Grota cu măști”, pare să fi transmis un mesaj.

Etelka Babeş, văduva lui Liviu Cornel Babeş: La lucrarea asta tot lucra și tot era trist. Dar uite că nu ne-am dat seama ce gândea el, ce idei avea.

Marius Boieriu, președinte Asociația 15 Noiembrie 1987: Liviu Babeș, un Jan Palach al românilor, care merită să fie pus între marii eroi ai neamului românesc.

Protestul lui Liviu Cornel Babeș a fost precedat de revolta muncitorilor de la Uzina de autocamioane, din 15 noiembrie 1987.

Lucia Hossu Longin, jurnalist, realizatoarea documentarului „Memorialul durerii”: Peste zece ani a durat cea mai lungă rezistență anti-comunistă din această parte de țară.

În 1997, brașoveanul a fost declarat Erou Martir, iar Consiliul Local Brașov l-a declarat post-mortem Cetățean de onoare al Brașovului.

Source

Distribuie știrea