• Thu. Dec 2nd, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Ședință de Guvern. Executivul aprobă rectificarea bugetară, declararea zilei de 29 noiembrie- zi liberă, condițiile pentru ceremoniile de Ziua Națională

Nov 26, 2021

Abia instalat, guvernul a făcut de urgență o rectificare a bugetului, necesară pentru plata pensiilor și a salariilor medicilor și profesorilor – în decembrie. Va fi aprobată în ședință de Guvern de az.Sunt însă discuții în coaliție după ce noul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu a rectificat proiectul depus de minister cu o zi înainte ca guvernul Ciucă să fie instalat.

26 Noiembrie 2021, 12:57 (actualizat 26 Noiembrie 2021, 13:29) |

Guvernul va aproba, în şedinţa de vineri, rectificarea bugetară, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă şi i-a cerut ministrului de Finanţe să asigure continuitatea în activitate în vederea implementării rectificării, având în vedere acordarea unei zile libere pe 29 noiembrie.

“Avem trei puncte importante pe ordinea de zi. Primul este proiectul de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021 şi la instituirea cadrului legal pentru acordarea unui împrumut subordonat de către statul român, prin Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar, către CEC Bank SA. Cel de-al doilea – proiect de ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei.

Înainte de ședința de guvern, liderii coaliției sau reunit la Palatul Victoria la inițiativa președintelui PNL Florin Cîțu. Acesta a spus că a vrut să vadă cum sunt împărțiți banii la rectificarea aceasta, ultima din anul 2021.

În urmă cu câteva zile, înainte să fie învestit noul guvern, a fost publicat un proiect de rectificare bugetară, după care în această dimineață ministrul Câciu a venit cu o variantă modificată.

Aceasta prevede, de exemplu, bani mai mulți alocații, pentru Ministerul Finanțelor Publice peste 5 miliarde de lei, se păstrează sumele pentru ministerele Muncii și Sănătății peste două miliarde de lei pentru fiecare dintre acestea, bani care ar trebui să acopere salariile pentru medici și salariile pentru profesori, pentru că și Ministerul Educației are în această formulă un buget mărit, dar doar cu  100 de milioane de lei.

Sunt însă tăieri de bugete importante la Agricultură și Transporturi, bani cu care ar fi trebuit să fie realizate investiții din fonduri europene.

Pe agenda ședinței de Guvern mai sunt două proiecte importante. În primul rând declararea zilei de 29 noiembrie zi liberă pentru angajații din sistemul bugetar, astfel încât să fie făcută punte între zilele de weekend și zilele de sărbătoare 30 noiembrie și 1 Decembrie și de asemenea, aprobarea măsurilor decise săptămâna trecută referitoare la ceremoniile organizate de Ziua Națională și la relaxări privind concertele în aer liber sau competițiile sportive.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *