Șefii de stat și de guvern, reuniți la Consiliul European. Sprijinul pentru Ucraina, blocat de Austria și Ungaria

Consiliul European se reuneşte în zilele de 21-22 martie 2024, la Bruxelles, pe ordinea de zi regăsindu-se numeroase subiecte precum: solidaritatea UE cu Ucraina, cooperarea UE în materie de securitate şi apărare, achiziţii publice în industria europeană de apărare, politica de extindere a UE (Bosnia şi Herţegovina, Republica Moldova, Ucraina), politica UE în domeniul migraţiei şi al azilului, semestrul european 2024 etc., conform informării de pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

De asemenea, situația din Ucraina este, din nou, temă principală pentru liderii reuniți în Consiliul European. Ajutorul pentru Ucraina este respins, însă, de Austria și Ungaria.

Este vorba despre folosirea a 90% din profitul asset-urilor rusești înghețate pe teritoriul Uniunii Europene pentru sprijinirea Ucrainei. Insă, ambele țări se opun.

Austria spune că nu este de acord cu folosirea lor pentru înarmarea Ucrainei, ci pentru eventuala reconstrucție.

În acest moment este o situație de blocaj, iar Ucraina va continua să rămână pe prima pagină a agendei liderilor europeni. Aceștia au intuit că nu se va ajunge la un consens în acest Consiliu, de aceea, la jumătatea lunii aprilie, va avea loc o nouă întâlnire extraordinară, care va fi ultima înainte de alegerile europene.

Sprijinul ce ar putea fi acordat Ucrainei în acest moment ar putea ajunga la maximum 15 miliarde de euro.

Distribuie știrea