Semne de întrebare tot mai mari faţă de soarta generalului Gherasimov. Acesta ar fi fost ucis într-un atac ucrainean în Crimeea, scrie presa de la Kiev

Ucraina a primit noi sisteme de apărare şi se aşteaptă la un mai mare sprijin militar şi financiar. Germania a anunţat că va aloca încă 8 miliarde de euro Kievului. Între timp, Rusia a continuat atacurile cu drone asupra Ucrainei, însă multe dintre proiectilele Kremlinului au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.

Ucraina a informat autorităţile americane că intenţionează să îl schimbe din funcţie pe generalul Valerii Zalujnîi, comandantul Armatei ucrainene. Acesta ar fi refuzat să demisioneze din funcţie, aşa cum i-ar fi cerut preşedintele Zelenski şi nu şi-a ales un succesor, scrie presa de la Kiev.

Citeşte şi Volodimir Zelenski: Încă două sisteme de apărare antiaeriană care doboară orice au ajuns în Ucraina

Între preşedintele Zelenski şi generalul Zalujnîi este o dispută de mai multe luni, pe teme de strategie militară, mai ales după ce contraofensiva ucraineană de anul trecut nu a dat rezultatele aşteptate. Deocamdată, liderul ucrainean se ocupă de înzestrarea armatei.

O dronă ucraineană a lovit o rafinărie situată la sute de kilometri de Ucraina şi a declanşat un incendiu. Iar apărarea ucraineană a doborât 14 drone ruseşti în regiunea Krivoi Rog.

În acest timp, sunt semne de întrebare tot mai mari faţă de soarta Şefului de Stat Major al Armatei ruse, generalul Gherasimov. Acesta ar fi fost ucis într-un atac ucrainean în Crimeea acum câteva săptămâni, scrie presa de la Kiev.

Generalul Gherasimov nu a apărut nici la conferinţa de vineri a ministrului Apărării, Serghei Şoigu.

Pe de altă parte, Curtea Internaţională de Justiţie va judeca plângerea pe care a depus-o Ucraina împotriva Rusiei după invazie. Judecătorii celei mai înalte instanţe a ONU au hotărât că au competenţa de a se pronunţa asupra majorităţii aspectelor cazului intentat de Ucraina în legătură cu invazia rusă lansată în 2022, o plângere în care Kievul cere despăgubiri.

Anton Korynevych, reprezentantul Ministerului ucrainean de Externe: Este o zi importantă pentru noi. Considerăm că aceasta este o victorie pentru Ucraina şi vom continua să acţionăm în acest caz când se va merge în faza următoare.

În altă ordine de idei, preşedintele Poloniei Andrei Duda a stârnit o controversă după ce a declarat că nu ştie dacă Ucraina poate recuceri Crimeea. Liderul de la Varşovia a venit cu precizări şi a spus că sprijină necondiţionat Ucraina.

Distribuie știrea