Sprijn de la stat de 15.000 lei pentru fertilizarea in vitro. Până la finalul anului, se vor acorda fonduri pentru 5.000 de cupluri sau femei infertile

10.000 de cupluri care îşi doresc un copil ar putea primi finanţare de la stat pentru proceduri de fertilizare în vitro, anul viitor. Proiectul prin care este sprijinită stimularea şi încurajarea creşterii natalităţii din România este astăzi pe ordinea de zi a Guvernului. Pentru fiecare familie care vrea să facă această procedură, atatul român ar urma să deconteze 4.500 de euro. În România, se fac între 5.000 si 8.000 de astfel de proceduri pe an, cele mai multe fără sprijin de la stat. Din cauza costurilor prea mari, mii de familii au renunţat la acest vis.

07 Septembrie 2022, 12:34 (actualizat 07 Septembrie 2022, 13:42) Știrile TVR |

De 17 ani, Veronica îşi doreşte un copil. După mai multe sarcini pierdute, acum, la 35 de ani a apelat la fertilizarea în vitro.

Costurile sunt însă enorme.

Pentru Veronica și alte mii de femei ca ea, 15.000 de lei ar acoperi costurile acestei proceduri. Potrivit proiecutului, 10.000 de cupluri sau femei infertile ar putea beneficia de această finanţare.

Chadi Muheidli, medic primar Obstetrică-Ginecologie: Ţinând cont de faptul că procedura costă între 2500 şi 3000 de euro şi medicamentele costă undeva între 1000 şI 1500, practic, cu această decontare ar trebui să acopere toată procedura de fertilizare în vitro.

Potrivit notei de fundamentare, până la finalul anului se vor acorda ajutoare financiare pentru 5.000 de cupluri sau femei infertile.

Nicolae Ciucă, premierul României: „Un subiect important pentru agenda de astăzi a şedinţei este aprobarea programului social de susţinere a cuplurilor şi persoanelor singure pentru creşterea natalităţii. Practic, astăzi completăm setul de politici guvernamentale pentru susţinerea familiilor tinere cu un program destinat creşterii natalităţii. Este o problemă, am putut să constatăm cu toţii intrarea într-un declin al natalităţii, aşa cum arată cifrele de la finele anului trecut. Nici anul acesta nu putem spune că avem progres. Prin programul de guvernare ne-am asumat să dezvoltăm politici care să ducă la creşterea natalităţii şi în acest sens au fost asumate o serie de programe „Family Start” şi „Student Invest”. Ele urmează să fie finanţate”.

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse: „Aceste proiecte încearcă, prin efort guvernamental, să stopeze declinul demografic. Din păcate, în România anul trecut s-au născut cei mai puţini copii – 180.000, iar anul acesta cu 20% mai puţin, până acum. Înregistrăm o înrăutăţire a situaţiei. (…) Sunt cauze multiple. De multe ori, situaţia financiară îi împiedică să decidă să aibă copii. În ultimii ani, există şi o altă mare problemă legată de domeniul sănătăţii şi anume infertilitatea. Unul din cinci cupluri din România este infertil. Femeile care suferă de această afecţiune, infertilitatea, sunt în imposibilitatea de a-şi plăti aceste tratamente, care sunt destul de costisitoare. Proiectul de astăzi vine ţintit aici şi anume un sprijin de 15.000 lei pentru acoperirea întregii proceduri de fertilizare in vitro pentru cuplurile sau femeile singure care vor să apeleze la acest tratament. Sper ca până la sfârşitul anului să avem primele beneficiare”.

De această decontare a procedurilor de fertilizare în vitro vor putea beneficia femeile cu vârste între 20 și 45 de ani, care îndeplinesc anumite condiții medicale.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea