Statul va putea recupera mai ușor produse ale infracțiunilor. Proiectul de extindere a atribuţiilor ANABI, aprobat

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat joi că Guvernul a aprobat proiectul de lege care extinde capacitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor provenite din Infracţiuni (ANABI) de a recupera produse ale infracţiunii aflate în terţe jurisdicţii, inclusiv cu atribuţii legate de faza post confiscare a activelor, menţionând că în acest fel deciziile instanţelor judecătoreşti vor putea fi valorificate.

16 Iunie 2022, 14:58 (actualizat 16 Iunie 2022, 15:02) Știrile TVR |

ANABI

„Astăzi, Guvernul a aprobat un proiect de lege propus de Ministerul Justiţiei prin care am consolidat cadrul normativ adresat Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor provenite din Infracţiuni. După cum ştiţi, această agenţie este instituţie a statului, care se ocupă de recuperarea produselor infracţiunii. Până în prezent, ANABI a recuperat pentru statul român aproximativ 80 de milioane de euro, la un cost de câteva milioane de euro, care este costul legat de susţinerea acestei agenţii”, a afirmat Predoiu, după şedinţa Executivului.

Predoiu a explicat că proiectul de lege îşi propune, în primul rând, să extindă capacitatea agenţiei de a recupera produse ale infracţiunii aflate în terţe jurisdicţii, inclusiv offshore, respectiv atribuţii legate de faza post confiscare a activelor, astfel încât deciziile instanţelor judecătoreşti să poată fi valorificate.

El a adăugat că, „altfel, decizia instanţei judecătoreşti de a confisca produse ale infracţiunii, fără o identificare acestor produse, inclusiv în străinătate, şi fără o confiscare a lor prin cooperare judiciară internaţională pe care să o desfăşoare ANABI, rămâne doar o decizie cu valoare de ordin moral”.

Potrivit ministrului, prin acest proiect de lege se acoperă „un vid legislativ care zădărnicea de multe ori eforturile instituţiilor de aplicare a legii în recuperarea produselor infracţiunii”.

„O altă prevedere importantă este aceea care dă posibilitatea ANABI să efectueze o verificare anticipată a bunurilor, inclusiv imobile, la cererea sau cu acordul proprietarului. Un alt punct important al acestui proiect este cel legat de distribuirea produselor sumelor recuperate după identificarea şi confiscarea acestor produse ale infracţiunii. Astfel, o parte importantă din aceste fonduri vor fi îndreptate către activităţi de prevenire a infracţiunii, către activităţi de pregătire a instituţiilor de aplicare a legii, dar şi către măsuri de protecţie imediată a victimelor”, a mai explicat Predoiu.

El a spus că „alte măsuri sunt adresate consolidării infrastructurii logistice, respectiv a Sistemului Naţional Integrat de Evidenţă a Produselor Infracţiunii, care va fi în felul acesta modernizat şi urmează a fi conectat cu sistemul ECRIS”.

Source

Distribuie știrea