• Thu. Oct 21st, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Stimulente pentru pensionare târzie. Reforma pensiilor, angajamentul Guvernului față de Comisia Europeană

Jul 23, 2021

Românii vor fi încurajaţi să se pensioneze mai târziu, prin stimulente financiare. Pentru anii munciţi după vârsta de pensionare, punctajul lunar, în funcţie de care se calculează ulterior pensia, va fi majorat cu 50%. Este una dintre metodele prin care se încearcă reducerea deficitului tot mai mare de la bugetul de pensii.

23 Iulie 2021, 17:17 (actualizat 23 Iulie 2021, 21:20) |

Pensionarea la 70 de ani trezește reacții contradictorii în rândul românilor. În timp ce mulți abia așteaptă să iasă la pensie, unii nu se grăbesc să își facă planuri pentru ieșirea din activitate.

Sunt deja 125.000 de persoane peste 65 de ani care, după ieșirea la pensie, au ales să se reangajeze, potrivit Ministerului Muncii. Însă e nevoie de mult mai mulți, pentru că bugetul de pensii e împovărat de cheltuieli. Iar ideea Guvernului este să-i convingă cu stimulente financiare, potrivit unei ordonanțe de urgență ajunsă la Consiliul Economic și Social, pentru avizare.

DAN BARNA, vicepremier: “Pentru că acum perspectiva este foarte dramatică în ceea ce privește anii următori, pentru că avem acea piramidă cu vârful în jos în care numărul celor care ies la pensie nu mai este compensat semnificativ față de cei care muncesc”.

Reforma pensiilor este unul dintre angajamentele luate de Guvern față de Comisia Europeană.

FLORIN CÎȚU: “Va fi o reformă a pensiilor, dar principiul care e agreat cu Comisia Europeană este simplu – de sustenabilitate a sistemului de pensii în perioada următoare. Reforma pensiilor nu înseamnă doar o lege. Reforma pensiilor include mai multe proiecte, acte normative în următorii ani, nu doar anul acesta”.

Reprezentanții sindicatelor nu cred că măsura va avea impact semnificativ.

DUMITRU COSTIN, lider BNS: “Actuala formulă de calcul generează următoarele rezultate – dacă toată viața ai lucrat și contribuit la salariul minim, când ieși la pensie, iei pensia minimă. Cei care au venit până la salariul mediu toți ies la pensie pe pensia minimă. 50%, la formula de calcul, impactul va fi nesemnificativ”.

În România sunt peste 5 milioane de pensionari, un număr aproape la fel de mare precum cel al angajaților, din contribuțiile cărora se plătesc pensiile.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *