A treia doză de vaccin anti Covid poate creşte nivelul anticorpilor la persoanele care au făcut transplant de organe. Este concluzia unui studiu publicat luni de revista medicală americană Annals of Internal Medicine, relatează EFE.
Studiul, primul de acest fel care prezintă reacţia imunitară după a treia doză de vaccin anti Covid, a fost realizat de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins, care publică şi un bilanţ independent al cazurilor şi deceselor asociate noului coronavirus din Statele Unite şi din întreaga lume.
În timp ce răspunsul anticorpilor la cele două doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 este „excelent” în rândul populaţiei în general, răspunsul sistemului imunitar la receptorii transplanturilor de organe „se poate atenua considerabil”, potrivit Colegiului American al Medicilor (ACP).
Acest răspuns mai slab la persoanele receptoare de organe a trezit interesul oamenilor de ştiinţă, care doresc să identifice modul în care reacţionează la cea de-a treia doză de vaccin persoanele care au primit un astfel de transplant.
Prin urmare, experţi de la Universitatea Johns Hopkins au studiat dosarele medicale furnizate de 30 de beneficiari de transplanturi de organe, care au fost vaccinaţi cu a treia doză pentru ca cercetătorii să poată descrie răspunsul anticorpilor lor şi reacţiile la acea doză suplimentară.
În acest grup, cercetătorii au descoperit că o treime dintre pacienţii care aveau niveluri de anticorpi negativi şi toţi cei care prezentau un nivel scăzut înainte de doza suplimentară au dezvoltat un număr mai mare de anticorpi după cea de-a treia doză de vaccin.
Pe de altă parte, reacţiile adverse la cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 au fost „relativ minore”, precum dureri în braţ asociate injecţiei, iar avantajele au fost mai mari.
Această descoperire, potrivit Universităţii Johns Hopkins, sugerează că testele clinice pentru acest tratament sunt „justificate” pentru a determina dacă doza de întărire trebuie integrată în practica clinică la beneficiarii de transplanturi, aşa cum se întâmplă deja cu vaccinurile împotriva hepatitei B şi gripei.
Sursa: Agerpres