SUA: Joe Biden va asista, alături de soţia sa, la ceremonia de repatriere a trupurilor soldaţilor americani ucişi în Iordania

Joe Biden urmează să asiste vineri la repatrierea solemnă în SUA a rămăşiţelor celor trei soldaţi americani ucişi duminică în Iordania, într-un atac la care preşedintele democrat, în campanie pentru un nou mandat, a promis că va riposta, fără a trece deocamdată la acţiune, informează AFP.

Trupurile neînsufleţite ale lui William Jerome Rivers, Kennedy Ladon Sanders şi Breonna Alexondria Moffett, militari încartiruiţi în statul american Georgia (sud) şi ucişi într-un atac cu dronă lângă frontiera siriană, vor fi primite cu onoruri militare la baza aeriană din Dover (Delaware, nord-est), transmite Agerpres.

Preşedintele democrat, care după toate probabilităţile se va confrunta cu predecesorul său republican Donald Trump în alegerile din noiembrie, va fi prezent la ceremonie alături de soţia sa.

Joe şi Jill Biden au asistat deja, în acelaşi loc, la repatrierea trupurilor unor militari americani ucişi în timpul unui atentat pe aeroportul din Kabul, pe 26 august 2021, în momentul retragerii haotice din Afganistan.

Democratul, a cărui viaţă a fost marcată de drame personale, are reputaţia că dă dovadă de mare empatie atunci când se întâlneşte cu familiile îndoliate.

El a contactat telefonic fiecare dintre familiile celor trei militari ucişi în Iordania, în special pentru a se asigura că ele îi vor accepta prezenţa în timpul ceremoniei de repatriere a trupurilor.

O înregistrare video cu una dintre aceste convorbiri a fost difuzată de principalul cotidian din Georgia, Atlanta Journal-Constitution.

„Ştiu că nimic din ce se poate spune sau face nu vă poate diminua durerea, eu însumi am trecut prin aceasta. (…) Vă am în rugăciunile mele şi în inima mea”, le spune preşedintele, a cărui voce este auzită prin difuzorul unui telefon, părinţilor tinerei soldat Kennedy Sanders.

„Şi eu am primit un apel telefonic ca acesta”, adaugă Joe Biden, evocând apelul prin care era anunţat de decesul, într-un accident de maşină, a primei sale soţii şi fiicei lor, încă bebeluş, în 1972.

El a vorbit de asemenea despre decesul fiului său mai mare Beau, mort de cancer în 2015.

Momentul de reculegere de vineri nu va pune în mod cert capăt avalanşei de critici îndreptate împotriva lui Joe Biden, din partea adversarilor său republicani, după atacul atribuit unor combatanţi pro-Iran.

„A fost nevoie să moară oameni ca el să-şi spună OK, poate trebuie făcut ceva? Asta-i o glumă?”, a criticat joi Nikki Haley, candidată împotriva fostului preşedinte Donald Trump în alegerile primare republicane.

Acesta din urmă, mare favorit pentru învestitura partidului său, a atacat deja „slăbiciunea” adversarului său democrat, în timp ce forţele americane din Orientul Mijlociu au fost vizate de numeroase atacuri de la începutul războiului între Israel şi Hamas.

Preşedintele democrat, care reiterează că nu doreşte o escaladare regională şi nici conflict deschis cu Iranul, este sub presiune pentru a răspunde ferm Teheranului.

Până acum, Biden a spus doar că el a decis asupra modalităţii de ripostă. Executivul american a precizat că represaliile vor fi multiple, vizând ţinte diferite, şi repartizate în timp.

Distribuie știrea