Cele patru persoane intoxicate cu insecticid la Oradea se simt mai bine. Cazul lor atrage atenția asupra unui adevărat fenomen, în ultima vreme. Folosirea unor substanțe de uz veterinar pentru tratarea paraziților la om face victime. Cele mai grave de cazuri sunt la copii. Soluția, spun specialiștii, este educația.
Două fetițe, mama și mătușa lor au ajuns la spital, după ce una dintre femei s-a spălat cu o substanță folosită pentru tratarea râiei la animale.
Ea și una dintre copile au suferit o formă gravă de intoxicație și au fost intubate în secția ATI a Spitalului din Oradea. Celelalte două victime sunt în stare stabilă.
Este cel mai recent dintr-o serie de cazuri în care folosirea substanțelor pentru deparazitarea animalelor face victime, atunci când sunt aplicate oamenilor. Specialiștii spun că cel mai mare pericol îl reprezintă ignoranța.
Insecticidul folosit de femeia din Oradea, diazinolul, este atât de puternic, încât trebuie diluat în proporție de unu la mie – un mililitru la un litru de apă. Este special conceput pentru a străpunge stratul cornos care acoperă insectele. Așa că pielea omului și mai ales a copiilor este extrem de expusă.
În urmă cu mai bine de două săptămâni, două fetițe dintr-o comună ieșeană au ajuns în stare gravă la spital, din cauza aceleiași substanțe. Una dintre ele, de trei ani, este și acum în comă, cu prognostic rezervat.
În total, în numai două luni, 13 copii din județul Iași au ajuns la spital, după ce au fost spălați cu soluții pentru animale.
Vă reamintim că, în cazuri de abuzuri sau neglijență față de minori, puteți suna la numărul unic de urgență 119.