• Thu. Oct 21st, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Suntem pregătiți să preluăm refugiați afgani doar pe hârtie

Aug 27, 2021

Vineri seara, Celula de criză din România a anunțat că a reușit să obțină evacuarea din Kabul a cinci cetățeni afgani, colaboratori ai trupelor române. A emis pentru ei inclusiv documente care confirmă protecția statului român.

27 August 2021, 20:42 |

În ţară, dincolo de dezbaterea legată de preluarea unui număr de refugiați afgani, două ministere cheie nu i-ar putea gestiona dacă nu se vor face schimbări, potrivit Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Cei din sistem susțin că ar fi nevoie de mai multe spații de cazare pentru azilanți, personal și aparatură în plus în ministerul de Interne.

Șase centre din România cu 1100 de locuri sunt disponibile pentru cei care solicită azil. Pot fi suplimentate cu cel mult 300 în situația în care țara noastră va prelua și găzdui refugiați din Afganistan.

Pentru a ajunge aici, MAE și Ministerul de interne au nevoie de modificări urgente în legislație, potrivit CSAT. “Trebuie revizuita capacitatea de răspuns la situațiile din teren, astfel încât statul român să poată oferi în mod eficient asistență pe palierul preluării și relocării de cetățeni afgani”, se arată în comunicatul Consiliului.

Am solicitat ministerului de Interne date despre ce măsuri are în vedere și am primit o înregistrare transmisă și acum 9 zile despre situația de la frontiere, dinainte de ședința CSAT.

Sindicaliștii cred că o primă măsură, aflată încă dezbatere publică, este legată de acordarea a peste 800 de lei de persoană ca ajutor de chirie.

Teama angajaților din poliție este că s-ar putea trezi cu apartamente din București în care să fie cazați și 30 de azilanți într-un singur apartament.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *